Αναβάθμιση από την DBRS - Στο ΒΒ με θετικό outlook η Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναβάθμιση από την DBRS - Στο ΒΒ με θετικό outlook η Ελλάδα
Ο οίκος επικαλείται την ισχυρή δημοσιονομική θέση της Ελλάδας πριν την πανδημία, τα αξιόλογα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και τη σημαντική μείωση των NPLs. Τι θα οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση.

Την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ, από ΒΒ (low) προηγουμένως, αναβάθμισε η DBRS Morningstar, με θετικό outlook, από σταθερό.

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη θετική αξιολόγηση του οίκου για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν το ξέσπασμα της πανδημίας που χάρισαν στη χώρα περισσότερη ευελιξία ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις.

Στο report επισημαίνεται ότι η ισχυρή δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας πριν το ξέσπασμα της covid-19 και τα αξιόλογα ταμειακά διαθέσιμα, που αυξήθηκαν στα 32,2 δισ. ευρώ στα τέλη του Ιουνίου του 2021, έδωσαν στην κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να προφυλαχτεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας μέσω της εφαρμογής μέτρων στήριξης. Παρά τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ήταν πιο ήπια από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, στρώνοντας το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη μέχρι στιγμής το 2021, σημειώνει η DBRS.

«Ο πιο ήπιος αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων στο δ' τρίμηνο σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα που επέδειξαν επενδύσεις και εξαγωγές αγαθών, απέτρεψαν ένα διψήφιο ποσοστό ύφεσης όπως είχε προβλεφθεί αρχικά», σημειώνεται στην έκθεση.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον οίκο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον λόγο των NPL να υποχωρεί στο 21,3% τον Ιούνιο του 2021, από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019.

Το outlook της αξιολόγησης αναβαθμίζεται σε θετικό καθώς η DBRS θεωρεί τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας σημαντικά ενισχυμένες. «Παρά την κρίση υγείας, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να υλοποιεί την ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, βελτιώνοντας έτσι την αναπτυξιακή δυναμική της», αναφέρει ο οίκος.

Τα ισχυρά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης έχουν γίνει ήδη ορατά, με την DBRS να σημειώνει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ κάνουν λόγο για ρυθμό 16,2% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο του 2021, που θα οδηγήσει σε οικονομική μεγέθυνση 6,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα, τα στοιχεία από τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις δείχνουν ότι, μετά από μια σχετικά αδύναμη εκκίνηση, ο τουρισμός θα καταγράψει ισχυρή απόδοση το τρίτο τρίμηνο, με τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο να φτάνουν στο 93% των επιπέδων του 2019.

«Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα άσκησε πιέσεις στην ελληνική τουριστική βιομηχανία οδηγώντας σε μια υποτονική εκκίνηση της σεζόν τον Μάιο. Παρολ'αυτά, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν μια ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών αφίξεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θέτει κινδύνους για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, προειδοποιεί η DBRS. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία θέτει περαιτέρω προκλήσεις για την ικανότητα της χώρας να πετύχει μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη όταν θα αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης.

Κρίσιμο παράγοντα θεωρεί η DBRS τα κεφάλαια που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Ο οίκος σχολιάζει ότι το σχέδιο Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που πιθανότατα θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις μειώνοντας την επενδυτική ψαλίδα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανάκαμψη, εάν συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αύξηση 7% του πραγματικού ΑΕΠ έως το 2026, κυρίως χάρη στην αύξηση των επενδύσεων και της συνολικής παραγωγικότητας των παραγωγικών συντελεστών. Η εφαρμογή του Ελλάδα 2.0 θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε 180.000-200.000 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα απασχόλησης. Κατά την άποψη της DBRS, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα βελτιώσει πιθανότατα τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

Τι θα οδηγήσει σε νέα αναβάθμιση

Η DBRS δεν αποκλείει και νέα αναβάθμιση εάν συμβεί ένα ή ένας συνδυασμός από τα ακόλουθα:

1) η συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ενθαρύνουν τις επενδύσεις θα βελτιώσει τις πιο μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές

2) η συνεχιζόμενη δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή θα βάλει τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε τροχιά συρρίκνωσης.

Αντίθετα, το outlook της αξιολόγησης θα επιστρέψει σε σταθερό εάν ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης αποδειχθεί σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider