Πιέσεις αποτυπώνονται για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες στο δείκτη οικονομικού κλίματος που μετρά το ΙΟΒΕ και δημοσιεύει σήμερα η Κομισιόν. Σε επίπεδο ΕΕ το κλίμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο με βελτίωση στις προσδοκίες για την πορεία της απασχόλησης.
Στην Ελλάδα ο πρόδρομος αυτός δείκτης για την πορεία του ΑΕΠ διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 109,7 μονάδες, έναντι 113 μονάδων τον Αύγουστο και 111,2 μονάδων τον Ιούλιο. Στην ΕΕ διατηρήθηκε στις 116,6 μονάδες.
Η εικόνα των επι μέρους ελληνικών δεικτών ήταν μεικτή. Οι υπηρεσίες και ο τομέας των κατασκευών παρουσιάζουν ενίσχυση (λόγω του τουρισμού και των έργων που είναι σε εξέλιξη). Αντιθέτως πιέσεις καταγράφονται στη βιομηχανία, στους καταναλωτές και στο λιανεμπόριο.
Ειδικά στη βιομηχανία *η οποία φλέρταρε με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα), υπάρχει μείωση των παραγγελιών και των προσδοκιών για παραγωγή. Παρόλα αυτά καταγράφεται πρόθεση για άνοδο της απασχόλησης ενώ οριακά μειωμένες είναι οι προσδοκίες για την πορεία των τιμών.
Τα αναλυτικά στοιχεία από το ΙΟΒΕ θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, περιλαμβάνοντας και ερμηνεία της εν λόγω τάσης. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή του το ΙΟΒΕ σχολίαζε πως η εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος παράγοντας στη διαμόρφωση των προσδοκιών. Στην τρέχουσα συγκυρία, αφενός γίνεται σαφές πως το επιδημιολογικό πρόβλημα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο του και πως νέες προκλήσεις κάθε άλλο παρά μπορούν να αποκλεισθούν, αν και κυριαρχεί η εκτίμηση πως κατά τα επόμενα στάδια, το πρόβλημα θα είναι λιγότερο οξύ από ό,τι προηγουμένως και πως η αντιμετώπιση του θα γίνει με μέτρα που θα έχουν συγκριτικά μικρότερη επίπτωση στην οικονομία.
Επίσης ανέφερε πως η εξέλιξη των προσδοκιών όπως και της πραγματικής οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από τις επιλογές της οικονομικής πολιτικής, καθώς και από παράγοντες στο εξωτερικό περιβάλλον.