Το γεγονός πως η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει την ισχυρή της ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας επισήμανε κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του δσ της ΕΚΤ, η επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υπογράμμισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε το ποσοστό του πληθωρισμού να μειωθεί στο 2%.
Αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας , η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το PEPP θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το διαπιστωθεί ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.
Η Κεντρική Τραπεζίτης της Ευρωζώνης τόνισε πως οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν επί του παρόντος ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον δημόσιο τομέα, ενώ υπογράμμισε πως οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της ανάκαμψης και την αντιμετώπιση της οικονομίας τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού.
Παράλληλα, η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το δσ της ΕΚΤ δεν συμμερίζεται την άποψη που εκφράζεται από παράγοντες της αγοράς για ανάγκη αύξησης επιτοκίων νωρίτερα όσων προβλέπονται στο guidance της ΕΚΤ, ενώ αναφορικά με τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP και την επιβράδυνσή τους, δεν πρόκειται για σταδιακή περιστολή (tapering), αλλά για επανισορρόπηση.
Οι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση του πληθωρισμού
Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως οι ευρωπαϊκές αρχές αναμένουν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα εντός του 2021, ωστόσο εξέφρασε την βεβαιότητα η αύξηση είναι παροδική και πως κατά την διάρκεια του επόμενου έτους, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, με αργότερους όμως ρυθμούς από τις αρχικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών αρχών.
«Ελέγξαμε διεξοδικά όλα τα δεδομένα και πιστεύουμε πως η ανάλυση μας για το γεγονός πως η αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδική, είναι ορθή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στον συνδυασμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των αγαθών και της μεγαλύτερης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, καθώς οι οικονομίες επανεκκινούν την δραστηριότητά τους, ενώ ανέφερε πως η αναπροσαρμογή στον ΦΠΑ στη Γερμανία έχει επηρεάσει επίσης τη βάση υπολογισμού των τιμών.
Χαρακτηριστικά η Κεντρική Τραπεζίτης της ζώνης του ευρώ ανέφερε πως τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στον ενεργειακό τομέα αντιπροσώπευε το 50% του συνολικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς στην ενέργεια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν κρίσιμο ρόλο, όπως οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι συντηρήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Νορβηγία, η ζήτηση από την Κίνα και η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η παραγωγή στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021, καθώς η άρση των μέτρων περιορισμού και η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, βοήθησαν στην ανάκαμψη όλων των επιμέρους κλάδων της οικονομίας.
Οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, τόνισε πως το αποτύπωμα της πανδημίας έχει μειωθεί στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, αν και το θετικό momentum σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιβραδυνθεί, ενώ ανέφερε πως στα αρχικά στάδια της ανάκαμψης οι κλάδοι που ευνοούνται περισσότερο είναι οι μεταφορές, η εστίαση και η διασκέδαση.
Εν συνεχεία, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως τα προβλήματα που παρατηρούνται στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της βιομηχανίας αλλά και του κατασκευαστικού τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις ελλείψεις πρώτων υλών που παρατηρούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφορικά με την αγορά εργασίας, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ανεργία εξακολουθεί να διατηρεί την καθοδική της πορεία, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε στη συνέχεια πως η συνέχιση της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας και της πορείας της πανδημίας στο εξής, ενώ επισήμανε την κομβική σημασία της επίλυσης των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού.