Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επανεξέτασης των όρων με τους οποίους λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ, ελάχιστα 24ωρα μετά τα νέα, έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.
«Πιθανότατα θα επανεξεταστεί το θέμα των όρων λειτουργίας των σούπερ μάρκετ», δήλωσε στο insider.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, που το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης.
«Εφόσον συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η μετάδοση της πανδημίας με τους ίδιους ρυθμούς, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων για τα σούπερ μάρκετ», δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Μεταξύ αυτών των μέτρων, βρίσκεται η επανεξέταση της πυκνότητας των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον RealFm 97,8, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αρνητή στο να πάει να πάρει τα βασικά τρόφιμα. Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε», εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.
Τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Παρασκευής, οι καταναλωτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν υποχρεούνται να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό (μοριακό τεστ ή rapid τεστ), προκειμένου να εισέλθουν στα σούπερ μάρκετ για να κάνουν τις αγορές τους.
Αντίθετα, από το περασμένο Σάββατο και έως τις 22 Νοεμβρίου, υποχρεωτική είναι η επίδειξη μοριακού ή rapid τεστ για την είσοδο σε: εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες, μεικτούς χώρους διασκέδασης (πχ: ο εξωτερικός χώρος ενός καφέ).
Ήδη από τις πρώτες ώρες ανακοίνωσης των νέων μέτρων, ο κλάδος του λιανεμπορίου έκανε λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού ο ανεμβολίαστος καταναλωτής χρειάζεται αρνητικό τεστ για να εισέλθει σε κατάστημα, αλλά δεν υπάρχει η ίδια απαίτηση για την είσοδό του σε σούπερ μάρκετ.
Άκαρπη επί αποτελεσμάτων η συνάντηση
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η πρωινή συνάντηση των φορέων του εμπορίου και της εστίασης μπορεί να διεξήχθη σε καλό κλίμα, ωστόσο αποδείχθηκε άκαρπη επί αποτελεσμάτων. «Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο εμπόριο και την εστίαση, ωστόσο μας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ώστε να υλοποιηθούν τα οικονομικά αντίμετρα που ζητάμε, ως απάντηση στα νέα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού».
Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης των νέων μέτρων, η ΠΟΕΣΕ κατέστησε σαφές πως η εστίαση ζητά μέτρα στήριξής της για την αποφυγή απώλειας επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, ως εξής:
-Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
-Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου
-Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας
-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021
Πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης την Πέμπτη
Στη σκιά των νέων μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ τα τελευταία 24ωρα και μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καββαθάς ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης την ερχόμενη Πέμπτη (11 Νοεμβρίου).
Ήδη, σήμερα Δευτέρα, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών, Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατά των νέων μέτρων που ισχύουν για τις επιχειρήσεις τους, πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Ο Σύλλογος, ο οποίος είχε καλέσει τα μέλη του να μην ανοίξουν σήμερα τα καταστήματά τους, ζητά, μεταξύ άλλων, «υγειονομικά μέτρα που να είναι εφαρμόσιμα και να στηρίζονται στη λογική, καθώς και κατάργηση όλων των μέτρων που μας καθιστούν ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς να είμαστε». Επίσης, ζητά «κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων των 5.000 ευρώ και 15 ημέρες κλείσιμο καταστήματος, ως μέτρα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας». Τέλος, ζητά «μείωση του ενεργειακού κόστους με καμία διακοπή και δόσεις βάσει του 5% του εισοδήματος για όσο διαρκεί η πανδημία».
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν από κυβερνητικής πλευράς, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.