Έρχονται τα… ΚΕΠ των δανειοληπτών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τα… ΚΕΠ των δανειοληπτών

Ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία τους ήρθαν τα Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών (ΚΕΔ), τα οποία θα λειτουργήσουν σε 30 σημεία σε όλη τη χώρα με την υπογραφή χθες Τρίτη της σχετικής πράξης για την εισαγωγή του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020».

Μέσω αυτής της πράξης εξασφαλίζεται κοινοτική χρηματοδότηση για την δημιουργία των εν λόγω κέντρων που στόχος είναι να αποτελέσουν μια σημαντική υποστηρικτική δομή για τους δανειολήπτες καθώς θα παρέχουν ενημέρωση και νομική – οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη σε όσους χρωστάνε στις τράπεζες και θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τα 30 αυτά κέντρα πληροφόρησης – γνωστά και ως «ΚΕΠ των δανειοληπτών» - που θα ιδρυθούν ανά την επικράτεια θα συστηματοποιήσουν την ενημέρωση για τα διαθέσιμα εργαλεία ρύθμισης (Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, νόμος Κατσέλη κ.α.) με βάσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Στόχος του υπουργείου είναι οι δανειολήπτες και ειδικά οι ασθενέστεροι οικονομικά που δεν μπορούν να αναζητήσουν νομική συμβουλή να μπορούν μέσω των κέντρων αυτών να συγκεντρώνουν όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες που χρειάζονται για την ρύθμιση των δανείων τους με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο δράσης για τη συγκρότηση και θέση σε λειτουργία των ΚΕΔ θα είναι σε πρώτη φάση έτοιμο σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα πρώτα κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν προς τα τέλη του έτους. Γεγονός, είναι, πάντως πως η δημιουργία των ΚΕΔ έχει αργήσει πάρα πολύ αν αναλογιστεί κανείς πως το Προεδρικό Διάταγμα που προέβλεπε τη σύστασή τους έχει εκδοθεί ήδη από τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Τα τέσσερα ΚΕΠ δανειοληπτών θα είναι στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε διάφορους νομούς της χώρας. Τα 30 κέντρα του Δικτύου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών θα στελεχωθούν με 120 στελέχη, τα οποία πιθανότατα θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider