Πρόβλεψη ΟΟΣΑ για ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα -Σύσταση για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόβλεψη ΟΟΣΑ για ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα -Σύσταση για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων
Ισχυρή ανάπτυξη 6,7% φέτος και λίγο κάτω από 5% το 2022, προτού η οικονομία «κατεβάσει ταχύτητα» το 2023, βλέπει ο ΟΟΣΑ στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. 

Ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας 6,7% φέτος και λίγο κάτω από 5% το 2022, προτού η οικονομία «κατεβάσει ταχύτητα» το 2023, βλέπει ο ΟΟΣΑ στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1% του ΑΕΠ έως το 2023, σε ευθυγράμμιση με τη δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης.

Στο report του, ο ΟΟΣΑ παραθέτει επίσης τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Συστήνει επιτάχυνση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων ούτως ώστε να θωρακιστεί η οικονομία και να αποφευχθούν «ουλές» λόγω της πανδημίας.

Ισχυρή ανάπτυξη με στήριξη από «Ελλάδα 2.0» και επενδύσεις

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη μετά την προοδευτική άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από τον Απρίλιο του 2021. Η οικονομική δραστηριότητα έκανε δυναμικό comeback χάρη στην καλύτερη της αναμενόμενης θερινής σεζόν για τον τουρισμό. Έως τον Σεπτέμβριο και με τις επιχειρήσεις να ανεβάζουν ξανά τα ρολά τους, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη της απασχόλησης και της κατανάλωσης, εκτιμά ο Οργανισμός. Τα υψηλά επίπεδα διαθέσιμης παραγωγικής δυναμικότητας πιθανώς θα περιορίσουν τον πληθωρισμό. Στους κινδύνους για την αναμενόμενη ανάκαμψη, ο Οργανισμός επικαλείται την επιδείνωση της κρίσης υγείας και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδύσεων.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει σταδιακά να αποσύρει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, ενώ το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγικότητα μέσα από τις επενδύσεις στην «πράσινη» μετάβαση, την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και δεξιοτήτων αλλά και τη στήριξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

Για τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η υγεία του κλάδου βελτιώθηκε, καθώς στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2021 «καθάρισαν» τους ισολογισμούς τους από το 38% των NPLs, περιορίζοντας το ποσοστό των NPLs επί του συνόλου των δανείων στο 20,3%. Ο Οργανισμός επισημαίνει, ωστόσο, πως παρολ'αυτα τα νέα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκαν.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι για να γίνει πραγματικότητα η αναμενόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης απαιτείται να επιλυθεί το ζήτημα των μη εξηπηρετούμενων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και η απόδοση της δημόσιας διοίκησης.

Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ο Οργανισμός υπένθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε τα έκτακτα μέτρα στήριξης για όλο το 2021, η αξία των οποίων έφτασε τα 15,6 δισ. ευρώ (8,8% του ΑΕΠ). Αρκετά προσωρινά μέτρα θα επεκταθούν έως το 2022 αλλά σε αρκετά μικρότερη έκταση (2,9 δισ. ευρώ). Τα προσεχή έτη τα κυβερνητικά μέτρα θα προσανατολιστούν στη στήριξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης. Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται ειδικότερα στο σχέδιο Ελλάδα 2.0, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση 0,6 δισ. ευρώ το 2021 (0,3% του ΑΕΠ) , 3,2 δισ. ευρώ το 2022 και 3,4 δισ. ευρώ το 2023 μέσω της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν επενδύσεις και πολιτικές για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αναμένεται να προάγουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές και επιχειρηματικές δραστηριότητες αναμένεται να στηρίξουν την απασχόληση και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα.

Τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, θα διαιωνίσει τις «ουλές» από τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων και θα θέσει εργαζόμενους εκτός αγοράς εργασίας, καθυστερώντας τη βελτίωση της παραγωγικής δυναμικότητας και παραγωγικότητας της οικονομίας.

Προβλέπει ανάπτυξη 4,5% για την παγκόσμια οικονομία το 2022 και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Ο ΟΟΣΑ αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και του πληθωρισμού.

«Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συνεχισθεί, αλλά με την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ να επιβραδύνεται συν τω χρόνω, από 5,6% το 2021 στο 4,5% το 2022 και στο 3,2% το 2023», αναφέρει η έκθεση.

Για την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,2% εφέτος στο 4,3% το 2022 και στο 2,5% το 2023, ενώ για τις ΗΠΑ θα αποκλιμακωθεί από 5,6% εφέτος στο 3,7% και 2,4%, αντίστοιχα. Σημαντική θα είναι η επιβράδυνση και της κινεζικής οικονομίας, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της να υποχωρεί από 8,1% εφέτος στο 5,1% το 2022 και το 2023.

Η ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει άνιση, σημειώνει ο Οργανισμός, «με τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες να προβλέπεται ότι θα επανέλθουν στην προ της πανδημίας πορεία ανάπτυξής τους το 2023, αλλά με υψηλότερο χρέος και με τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει υποτονικός».

Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία σε πολλές χώρες, αν και θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει η έκθεση. «Οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή προβλέπεται να κορυφωθούν στο τέλος του 2021 και στη συνέχεια να μειωθούν σε επίπεδα που θα είναι συνεπή με τις υφιστάμενες πιέσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους εργασίας και τη μείωση της αργούσας παραγωγικής δυναμικότητας σε όλο τον κόσμο. Στις οικονομίες του ΟΟΣΑ ως σύνολο, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί περί το 3,5% στο τέλος του 2022 από περίπου 5% στο τέλος του 2021 και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2023.

Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στη διετία 2022-23, αν και σε διαφορετικό βαθμό από χώρα σε χώρα, με το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του ΟΟΣΑ να υποχωρεί σε λίγο πάνω από 5%, δηλαδή σε ποσοστό χαμηλότερο από την προ κορονοϊού περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider