Καπράλος: Κάθε μέρα που χάνεται στο λιανεμπόριο, μετράει...

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καπράλος: Κάθε μέρα που χάνεται στο λιανεμπόριο, μετράει...
Τι δηλώνει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, στη σκιά των επιπτώσεων της κακοκαιρίας. Γιατί ο Πειραιάς διαμαρτύρεται για τη διήμερη αργία στο λιανικό εμπόριο λόγω της χιονόπτωσης

«Κάθε μέρα που χάνεται στο λιανεμπόριο, μετράει…», δηλώνει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, με αφορμή τη διήμερη αργία στην οποία τέθηκαν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, στη σκιά των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία «Ελπίς».

Υπενθυμίζεται εδώ πως τόσο την Τρίτη, όσο και την Τετάρτη, μετά από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με στόχο την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου παρέμειναν κλειστά.

Η αργία της λειτουργίας του λιανεμπορίου αφορούσε στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ εξαιρέθηκαν από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Ωστόσο, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εξέφρασε την αντίθεσή του για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει οριζόντια το μέτρο της διήμερης αργίας, χωρίς διαχωρισμό των περιοχών σε εκείνες που πράγματι αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα και σε εκείνες που η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη.

«Μεγάλη αστοχία»

Όπως εξηγεί στο insider.gr o κ. Καπράλος, η περιοχή του Πειραιά δεν αντιμετώπισε τόσο σοβαρά προβλήματα, όσο άλλες περιοχές της Αττικής. Η πρόσβαση στις επιχειρήσεις του Πειραιά ήταν εύκολη και δεν διαταράχθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε η πόλη να ενταχθεί σε καθεστώς διήμερης αργίας. «Ως το μεσημέρι της Δευτέρας, τα καταστήματα του λιανεμπορίου λειτουργούσαν κανονικά. Είχε ηλιοφάνεια και το χιόνι ήταν τόσο αχνό που με το ζόρι φαινόταν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας έπεσε περισσότερο χιόνι, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς «ήταν μεγάλη αστοχία, το μέτρο της αργίας να τεθεί οριζόντια». Ειδικά τις τελευταίες ημέρες του μήνα που «οι έμποροι προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα έσοδα μπορούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Οι έμποροι μετρούν μια μια τις ημέρες, ειδικά στο τέλος του μήνα», προσθέτει και καταγγέλλει πως «δεν μπορεί κάθε φορά να παραλύει το κράτος…».

Και όλα αυτά μεσούσης μιας -ούτως ή άλλως- υποτονικής εκπτωτικής περιόδου, όπως αποδείχθηκε τα προηγούμενα 24ωρα. Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Πλέον διανύουν την τρίτη εβδομάδα από την έναρξή τους, ενώ, όπως έχει ήδη εξηγήσει ο κ. Καπράλος, οι τρεις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων είναι παραδοσιακά και οι πιο σημαντικές για τον τζίρο των καταστημάτων.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θεωρεί τουλάχιστον άδικο το οριζόντιο μέτρο για διήμερο κλείσιμο των επιχειρήσεων στην πόλη μας. Θα έπρεπε να υπάρξει διαχωρισμός των περιοχών, σε αυτές που κυριολεκτικά έχουν πληγεί και σε αυτές που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ο Πειραιάς, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άδικο να υποστεί τις συνέπειες που επιφέρει το κλείσιμο της αγοράς για δυο συνεχόμενες ημέρες.

Ενώ η οικονομική θηλιά γύρω από τον λαιμό του συνόλου των επιχειρήσεων σφίγγει όλο και περισσότερο καθώς οι υποχρεώσεις τους συσσωρεύονται, η απόφαση για καθολικό κλείσιμο του λιανεμπορίου διαταράσσει εκ νέου τη λειτουργία της αγοράς, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη, έως και αδύνατη, την ανταπόκρισή τους στις τρέχουσες βασικές υποχρεώσεις τους, τις οποίες δεν γνωρίζουν πώς και πότε θα αποπληρώσουν .

Με δεδομένη την έντονη ανησυχία μας για την επιβίωση ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες και έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις, απαιτείται η ενεργή συμμετοχή του κράτους στην προσπάθεια στήριξής τους.

Απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι να δοθεί εύλογη παράταση υποβολής των δηλώσεων και όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους που λήγουν τέλος Ιανουαρίου, ώστε να μην οδηγηθούν για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο και εγκλωβισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου η κακοκαιρία «Ελπίς»

gazzetta
gazzetta reader insider insider