Ιταλία: Στο 5,3% ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο - Αύξηση 38,6% στις τιμές ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Στο 5,3% ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο - Αύξηση 38,6% στις τιμές ενέργειας
Σημαία της Ιταλίας με χαρτονόμισμα ευρώ
Πολύ πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα στοιχεία για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σημαντική και εντελώς απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού σημειώθηκε στην Ιταλία για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας (Istat), επιβεβαιώνοντας τις αυξημένες τιμές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αναλυτικά ο, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο ανήλθε στο 5,3% έναντι 4,2% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 4%.

Ο πληθωρισμός σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,5% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,7%.

Ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο ανήλθε 4,8% έναντι 3,9% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 3,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1996.

Ο γενικός πληθωρισμός σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 1,6% έναντι ς 0,4% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 0,5%.

Ανά κλάδους της οικονομίας και σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές στην ενέργεια για τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 38,6% (από ετήσια άνοδο 29,1% τον Δεκέμβριο) και οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκα 2,4% από άνοδο 2% τον Δεκέμβριο)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έκρηξη» πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Στο 5,5%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.o.

gazzetta
gazzetta reader insider insider