Γιατί είναι η κρίσιμη η έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί είναι η κρίσιμη η έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ
Πρόσωπο με πρόσωπο θα συναντηθούν εκτάκτως την Πέμπτη στο Παρίσι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες της ΕΚΤ. Όλα τα «καυτά» θέματα στο τραπέζι. Ποια νούμερα αλλάζουν την κατάσταση σε πληθωρισμό, επιτόκια, PEPP, συνέπειες Ουκρανίας.

Παραμονή της συνάντησης των Υπουργείων Οικονομικών στο πλαίσιο του Eurogroup, οι επικεφαλείς των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό δια ζώσης, πρόσωπο με πρόσωπο, στο Παρίσι.

Η συνάντηση παρ' ότι έκτακτη και άτυπη - δεν έχει δηλαδή την καταστατική δυνατότητα λήψης αποφάσεων - αξιολογείται ως εξαιρετικά κρίσιμη για την «ζύμωση» επί των υλικών για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Συμβούλιο του Μαρτίου. Την συνάντηση θα «φιλοξενήσει» η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας με οικοδεσπότη τον κ. Φρανσουά Ντε Γκαλό, ο οποίος τελευταία έχει αρχίσει διακριτικά να ευνοεί την επίσπευση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Η κα Λαγκάρντ, αν και θα βρεθεί σε πάτριο έδαφος, θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς τα νέα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν μία εκρηκτική άνοδο των τιμών παραγωγού στην Γερμανία της τάξης του 25% (!). Η εξέλιξη αυτή αλλάζει άρδην τα δεδομένα για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις συνέπειες που αποκτά ο πληθωρισμός γι' αυτή, δεδομένης της σημασίας και του ρόλου της γερμανικής οικονομίας στην Ε.Ε..

Το γεγονός μάλιστα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, με σημείο αναφοράς την γερμανική οικονομία, δείχνουν ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται πλέον από μία ευρεία βάση προϊόντων και υπηρεσιών και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια και τα προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας, έχει αλλάξει την ποιότητα του προβλήματος. Και καθιστά εξαιρετικά αδύναμη την προσδοκία εκτόνωσης του πληθωρισμού σε ορατό χρονικό διάστημα.

Το γεγονός αυτό είναι πλέον τόσο ισχυρό ώστε η κα Λαγκάρντ αναγκάσθηκε να προσθέσει στην ρητορική της μία τοποθέτηση που προδικάζει εν μέρη τις αποφάσεις του Μαρτίου. Η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλάει πλέον ότι για «ανοδικά προσανατολισμένους κινδύνους πληθωρισμού».

Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός μείωσης των καθαρών αγορών τίτλων (μέσω του APP και της λειτουργίας επανεπένδυσης του χαρτοφυλακίου του PEPP που θα κλείσει έτσι κι αλλιώς στις 31 Μαρτίου), ο οποίος θα μπορούσε να λήξει μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και των αρχών φθινοπώρου, πιθανώς να επιταχυνθεί.

Στη συνέχεια, σε ένα χρονικό διάστημα ακόμη και περιορισμένο εάν είναι απαραίτητο, η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια.

Αυτή είναι η αλληλουχία που έχει εξαγγελθεί από τον Δεκέμβριο και η οποία λόγω των εξελίξεων που έχουν μεσολαβήσει είναι πολύ πιθανό να επιταχυνθεί.

Πέραν αυτών όμως δεν πρέπει να υποτιμηθεί ότι στο τελευταίο ΔΣ μια «σημαντική μειοψηφία» ζήτησε από τον Πρόεδρο να επισπεύσει αμέσως τη νομισματική πολιτική. Αν σκεφτεί κανείς ότι στη «μειοψηφία» αυτή συμπεριλαμβάνονται οικονομίες όπως της Γερμανίας στην οποία εκδηλώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα πληθωρισμού, η πίεση στην κα Λαγκάρντ αποκτά νέες διαστάσεις στις οποίες εκείνη δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί...

Αυτό αναμένεται να φανεί την Πέμπτη στην συνάντηση στο Παρίσι.

Μια συνάντηση από την οποία λόγω του άτυπου χαρακτήρα της αναμένεται να υπάρξουν μεγαλύτερης κλίμακας «διαρροές» από ότι στις τακτικές συναντήσεις του Συμβουλίου στην Φρανκφούρτη.

Άλλωστε, την επόμενη ημέρα στο Eurogroup όλες οι πλευρές αυτής της συζήτησης, στο άτυπο Συμβούλιο της ΕΚΤ, αναμένεται να μεταφερθούν στους Υπ. Οικονομικών, καθώς είναι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης που θα κληθούν να βγάλουν. «το φίδι από την τρύπα» των όσων θα ακολουθήσουν μετά τις 31 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider