«Κόβει» την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η ING - Αναθεωρεί προς τα πάνω τον πληθωρισμό

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κόβει» την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η ING - Αναθεωρεί προς τα πάνω τον πληθωρισμό
Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται για τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Πού βλέπει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται για τις οικονομίες της Ευρωζώνης εξαιτίας των επιπτώσεων που απορρέουν από τα ευρύτερα «κανάλια» διάχυσης της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό να «εκτινάσσεται» στο 7,5% τον Μάρτιο.

Έτσι, η ING προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησής της για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2022. Συγκεκριμένα, ο ολλανδικός οίκος αναμένει πως η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας θα κινηθεί στο 2,6% για φέτος από 3% που ανέμενε και στο 3,1% για το 2023 από 2,9% προηγουμένως, διατηρώντας σταθερή την εκτίμηση για το 2024 στο 2,5%. Επιμέρους σε τριμηνιαία βάση εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο προτού ο ρυθμός υποχωρήσει ελαφρώς στο 2% στο τρίτο τρίμηνο και κινηθεί υψηλότερα στο 2,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, ακόμη πιο υψηλά αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός, με την NG να αναμένει την κορύφωσή του κατά το δεύτερο τρίμηνο και πιο συγκεκριμένα στο 6,5%, παραμένοντας υψηλά κατά τα επόμενα τρίμηνα, με μια σταδιακή αποκλιμάκωση, στο 5,9% στο τρίτο τρίμηνο και στο 4,8% κατά το τέλος του έτους.

Έτσι, οι πιέσεις τη φετινή χρονιά θα ενταθούν με τον πληθωρισμό να «χτυπά» το 6% από 4,6% που εκτιμούσε προηγουμένως η ING προτού υποχωρήσει στο 2% το 2023 (από 1,5% που εκτιμούσε) και στο 1,4% το 2024 (σταθερή εκτίμηση).

Από την άλλη, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 2%, 2,3% και κατά 1,9% το 2022 - 2024 (από 3,8%, 2,3% και κατά 1,5%) με τον πληθωρισμό στο 6% πλέον για φέτος, στο 1,4% το 2023 και με επαναφορά πάνω από το 2% (στο 2,1%) το 2024, από 3,8%, 2% και 2,1% αντίστοιχα, που εκτιμούσε.

Το ερώτημα φυσικά, είναι αν τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας κάτι που πλέον δείχνει εξαιρετικά αμφίβολο. Σύμφωνα με την ING, οι άμεσες εξελίξεις γύρω από την πορεία πληθωρισμού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τροπή της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Η βασική εκτίμηση του οίκου, υποδηλώνει ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, εξαιτίας των νέων δεδομένων που περνούν καθυστερημένα στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων και του φυσικού αερίου. Όπως υπογραμμίζει ο Bert Colijn, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, ακόμη και ένα διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτό το σημείο.

Παράλληλα, οι επίμονα έντονες πληθωριστικές πιέσεις φέρνουν σε αρκετά δύσκολη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καταρχάς, ο τρέχον πληθωρισμός δύσκολα μπορεί να επηρεαστεί από την ΕΚΤ, διότι πρόκειται για ένα «σοκ» στο σκέλος της προσφοράς που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες. Επιπλέον, μεσοπρόθεσμα, η νομισματική της πολιτική είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς από τη μία πλευρά, η ζήτηση έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά από την ισχυρή συμπίεση των πραγματικών μισθών, τις διαταραχές της παραγωγής, την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τους αυστηρότερο πλαίσιο χρηματοδότησης εξαιτίας των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων. Από την άλλη πλευρά, το να μην προβούν σε κάποια ενέργεια θα αυξήσει τους κινδύνους αποκλιμάκωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επώδυνοι μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την ING.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UniCredit: Ανάπτυξη 4,3% αναμένει για την Ελλάδα φέτος - Σε πτωτική τροχιά το χρέος, υψηλές αβεβαιότητες

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider