Kρίσιμες συναντήσεις με τους Θεσμούς για τα χρέη των επιχειρήσεων

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kρίσιμες συναντήσεις με τους Θεσμούς για τα χρέη των επιχειρήσεων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί για μια ακόμη φορά το καυτό θέμα των χρεών των επιχειρήσεων σε τράπεζες εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία τις επόμενες ημέρες, καθώς έρχονται σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Το πρόβλημα που αφορά σχεδόν 200.000 επιχειρήσεις κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους προβληματίζει την κυβέρνηση η οποία παρά τις εξαγγελίες και δια στόματος του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ δεν έχει και πολλά περιθώρια να δράσει εάν δεν πάρει το πράσινο φως από τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

Σκοπός είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος ακόμα και με κούρεμα οφειλών με στόχο τόσο την εξεύρεση λύσης για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων που «λιμνάζουν» στις τράπεζες όσο και για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο τα οποία αυξάνονται συνεχώς.

Μάλιστα το θέμα του κουρέματος φαίνεται να βρίσκει θετικές και τις τράπεζες οι οποίες θεωρούν ότι είναι πιο συμφέρον για αυτές να προχωρήσουν σε κούρεμα ,όπου κρίνεται αναγκαίο από το να πουλήσουν τα δάνεια τους στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που τους προσφέρουν τα funds.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξει λύση πακέτο στα πρότυπα του νόμου Δένδια για τις ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρήσεων με αυστηρότερα όμως κριτήρια τα οποία θα κλείνουν το δρόμο αξιοποίησης των ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ήδη το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στις εν λόγω ρυθμίσεις θα είναι οι επιχειρήσεις που θα αναζητήσουν την σωτηρία τους να κριθούν βιώσιμες.

Ειδικά για τα χρέη σε ταμεία και δημόσιο το κούρεμα θα αφορά μονάχα τις προσαυξήσεις και σε καμία περίπτωση την αρχική οφειλή.

Αναφορικά με τις μεγάλες επιχείρησης στο υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αλλαγές στο πλαίσιο της προπτωχευτικής διαδικασία ς, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση που θα επιτρέπει στους πιστωτές, να αποκτούν τον έλεγχο της επιχείρησης χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του υφιστάµενων μετόχων, κάτι που ισχύει σήμερα και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη των διαδικασιών.

Όλα αυτά αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς από την ερχόμενη Τρίτη με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να πάρει την έγκριση για να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση των ρυθμίσεων που εκτιμά ότι θα απεγκλωβίσουν τις επιχειρήσεις και θα βοηθήσουν στην επενακκίνηση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider