Φράγμα Χαβρία: Ετοιμάζονται για προσφορές ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT – SUEZ – ΕΥΑΘ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φράγμα Χαβρία: Ετοιμάζονται για προσφορές ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT – SUEZ – ΕΥΑΘ
Το project των 106 εκατ. ευρώ φέρεται να βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, με την επόμενη φάση να αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Προχωρούν σταδιακά οι διαδικασίες για ένα σημαντικό έργο, περίπου 106 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, χωρίς ΦΠΑ στα 86 εκατ. ευρώ) που εντάσσεται στο ευρύτερο «πακέτο» που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον τομέα των έργων «Ύδρευσης, Άρδευσης & Αντιπλημμυρικά». Ο λόγος για τον διαγωνισμό για την κατασκευή του Φράγματος Χαβρία, μέσω μοντέλου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το οποίο κατά καιρούς «έμπλεξε» με κάποιες… αρρυθμίες (π.χ. ανάγκη για επικαιροποιήσεις μελετών, κτηματογράφησης κ.α.) ωστόσο, σταδιακά ολοένα και ωριμάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το project βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, με την επόμενη φάση (Β.ΙΙ Φάση), η οποία σχετίζεται με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, να αναμένεται το προσεχές διάστημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το επιθυμητό εξ αρχής ήταν οι προσφορές να υποβληθούν εντός του β’ τριμήνου του 2022, όπως είχε αναδείξει το insider.gr στις αρχές του έτους, ωστόσο, σε τέτοια projects υπάρχουν συχνά κάποιες αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα. Αποτελεί το πρώτο έργο φράγματος που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του 33% των συνολικών αναγκών της Χαλκιδικής.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε απευθύνει «πρόσκληση» για τη διεξαγωγή του «Σταδίου Β.Ι – Διάλογος της B’ Φάσης του Διαγωνισμού», δηλαδή για τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, στους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι οι 3 κοινοπραξίες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον αλλά και πέρασαν στην επόμενη φάση, ήτοι οι α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, β) INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ, γ) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Από τη διαδικασία αυτή προκύπτει το «βασικό σενάριο» του διαγωνισμού (σε τεχνικό, οικονομικό, χρηματοδοτικό επίπεδο κ.α.) και μέσα στο προσεχές διάστημα οι 3 όμιλοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Να σημειώσουμε ότι επισήμανση για το φράγμα Χαβρία έγινε και στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση της ΕΥΑΘ, η οποία μετέχει σε μία από τις κοινοπραξίες, όπου αναφέρονταν ότι «η συνολική συμβατική διάρκεια του έργου είναι 30 έτη και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 86.321.000,00€ (3 έτη, χωρίς ΦΠΑ) η κατασκευή και 80.496.000,00€ η λειτουργία και συντήρηση (27 έτη)».

Όπως αναφέρθηκε, θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του 33% των συνολικών αναγκών της Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμυλίας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το project έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων. Το φράγμα Χαβρία, όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ.

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.

Με το έργο, εκτός ότι θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, ενώ θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγαίνουν στον αφρό» φράγματα και έργα ύδρευσης εκατοντάδων εκατ. ευρώ – Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Στον «προθάλαμο» των ΣΔΙΤ δύο μεγάλα οδικά έργα 700 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Καραμανλής: Το 2023 θα τρέχουν στη χώρα έργα υποδομών 13 δισ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider