Ανάδοχο που θα αναλάβει την εκπόνηση μελετών για τις αναγκαίες εργασίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας των σχετικών κτιριακών εγκαταστάσεων των ερευνητικών κέντρων αλλά και την κατασκευή/επέκταση νέων ή/και υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων ερευνητικών κέντρων προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή για τις στρατηγικές συμβάσεις ως αρμόδια για την ωρίμανση, τη διενέργεια των διαγωνισμών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία – Επέκταση – Αναβάθμιση Υποδομών Ερευνητικών Κέντρων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας», το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το ανωτέρω έργο έχει ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα με δικαιούχο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ ως αρμόδιο μεταξύ άλλων για την ωρίμανση του έργου, επιθυμεί να συνεργαστεί και να αναθέσει, προκηρύσσοντας τον σχετικό διαγωνισμό εκπόνησης μελετών σε εξειδικευμένο και έμπειρο οικονομικό φορέα.
Συγκεκριμένα, οι εργασίες αυτές αφορούν:
ΟΜΑΔΑ Α
Η ΟΜΑΔΑ Α περιλαμβάνει τις απαιτούμενες μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης που αφορούν στα παρακάτω ερευνητικά κέντρα:
• Τμήμα A.1: Ιδιόκτητο κτήριο του ΕΚ Αθηνά στην Αθήνα (Μαρούσι)
• Τμήμα A.2: ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ"
• Τμήμα A.3: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).
ΟΜΑΔΑ Β
Η ΟΜΑΔΑ Β περιλαμβάνει τις απαιτούμενες μελέτες κατασκευής/επέκτασης νέων ή/και υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων όπως παρουσιάζονται στα Παραρτήματα IX της παρούσας Πρόσκλησης και αφορούν τα παρακάτω υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα:
• Τμήμα B.1: Κατασκευή νέου κτηρίου του ΕΚ Αθηνά (Πάτρα)
• Τμήμα B.2: Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)
• Τμήμα B.3: Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
• Τμήμα B.4: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Προσφορές υποβάλλονται για μία ομάδα ή και για δύο ομάδες, υποχρεωτικά όμως για το σύνολο των Τμημάτων κάθε ομάδας. Για την επίτευξη του αντικειμένου της παρούσας Πρόσκλησης, οι Ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προβούν σε επιτόπου επίσκεψη στο εκάστοτε έργο με στόχο την τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, καθώς και για την αποδελτίωση των πραγματικών αναγκών κάθε υποδομής. Η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί για έκαστο Τμήμα είναι 4μηνη. Προσφορές δύναται να υποβληθούν μέχρι και την 25η Μαΐου 2022. Η αποσφράγιση των Προσφορών θα λάβει χώρα στην έδρα του Ταμείου την 31η Μαΐου 2022.
Η υπό ανάθεση σύμβαση/συμβάσεις υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerattionEU. Η μέγιστη εκτιμώμενη αξία του συνόλου του Έργου για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 2.410.000 ευρώ, πλέον αναλογούντος ΦΠΑ.
Ειδικότερα:
- Ιδιόκτητο κτήριο του ΕΚ Αθηνά στην Αθήνα (Μαρούσι) 290.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
- ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ" 250.000 ευρώ.
- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) 320.000 ευρώ.
- Κατασκευή νέου κτηρίου του ΕΚ Αθηνά (Πάτρα) 180.000 ευρώ.
- Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) 420.000 ευρώ.
- Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) 450.000 ευρώ.
- Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) 500.000 ευρώ.
Όπως σημειώνεται, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελεί μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία με αποστολή τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της υλοποίησης της πολιτικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ). Ενισχύει τις δραστηριότητες των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων με έμφαση στην οικονομική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Η ΓΓΕΚ εποπτεύει Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, οι οποίοι διαθέτουν και προάγουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας. Επιπρόσθετα, παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις σε θέματα ΕΤΑΚ και εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε Διεθνείς Οργανισμούς στους τομείς αρμοδιότητάς της.
Η επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα αναπτυξιακό πρότυπο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, στηριζόμενο στην γνώση και στην αξιοποίησή της, μέσα από την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών.
Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στοχεύει στην δημιουργία – επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας της (με την ένταξη της εν λόγω δράσης στον 4ο Πυλώνα Ανάκαμψης με τίτλο «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Οικονομικός Μετασχηματισμός» και συγκεκριμένα στον Άξονα 4.5 Προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Μαρούσι): Το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" δημιουργήθηκε το 2003 ως Κέντρο Εφαρμογών των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΚΕΤΕΠ),με στόχο την συγκέντρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων και πρωτοβουλιών του ερευνητικού χώρου στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Από το 2006 το Κέντρο μετονομάστηκε σε Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης, με το διακριτικό τίτλο "Αθηνά". Κύριοι στόχοι των παρεμβάσεων είναι η λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρομηχανολογικής υποδομής αυτού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»: To Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» ιδρύθηκε το 1998, ως ΝΠΙΔ και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Το Κέντρο εστιάζει στην επιστημονική και τεχνολογική αριστεία, την εκπαίδευση και την καινοτομία στις βιοϊατρικές επιστήμες, και παρουσιάζει κορυφαίες επιδόσεις, επιτυγχάνοντας διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα βασικών δεικτών ακαδημαϊκής και ερευνητικής αριστείας. Η ίδρυση του Κέντρου ήταν το αποτέλεσμα του οράματος της Αμαλίας Φλέμιγκ για ένα Ελληνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Αριστείας, το οποίο θα προσέλκυε νέους Έλληνες ερευνητές και θα βασιζόταν στην αξιοκρατία, την αριστεία και την καινοτομία. Οι εργασίες που προτείνονται έχουν σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών του κτιρίου που στεγάζει το ΕΚΕΒΕ Αλ. Φλέμιγκ, με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση και την ανανέωση γερασμένου εξοπλισμού, με το κέντρο σε λειτουργία. Οι μελετητές θα πρέπει να προτείνουν την αλληλουχία των εργασιών με στόχο να επηρεαστεί στο ελάχιστο δυνατό η λειτουργία του κέντρου.
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Το Εθνικό 'Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) είναι νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1958 και από το 1989 εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αποστολή του ΕΙΕ είναι η διεξαγωγή πολύ-επιστημονικής έρευνας στους τομείς των ανθρωπιστικών, φυσικών και τεχνικών επιστημών. Το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΙΕ ανέρχεται περίπου στα 320 άτομα και περιλαμβάνει το τακτικό ερευνητικό και μη ερευνητικό προσωπικό, το έκτακτο κυρίως επιστημονικό προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο έργων εξωτερικής χρηματοδότησης, τους ομότιμους ερευνητές και ορισμένες άλλες κατηγορίες συνεργαζόμενων ερευνητών, επιστημόνων και μεταπτυχιακών φοιτητών. Από το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό, ποσοστό που ξεπερνά το 85% είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου, με την πλειοψηφία να είναι κάτοχοι Διδακτορικού.
ΕΚ Αθηνά (ΠάτραΤο Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" διαθέτει κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές στην Αθήνα, την Ξάνθη και την Πάτρα, και είναι σε θέση να υποστηρίξει αποτελεσματικά την υλοποίηση έργων με ευρεία γεωγραφική κάλυψη. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν πλήρεις υποδομές φιλοξενίας εκδηλώσεων με συστήματα τηλεδιάσκεψης καθώς και υπολογιστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων computer rooms με πολλαπλούς servers που ήδη φιλοξενούν πλειάδα εφαρμογών και υπηρεσιών, ασύρματες και ενσύρματες δικτυακές υποδομές, εργαστηριακές και τεχνολογικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων υποδομών ψηφιοποίησης και υποστήριξης ανάπτυξης εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, υποδομές παραγωγής πολυμέσων και πολυμεσικών εφαρμογών, καθώς και στούντιο οπτικο-ακουστικής επεξεργασίας. Φυσικό Αντικείμενο: νέο κτίριο που θα κατασκευαστεί για να στεγάσει τις ανάγκες του ΙΝ.ΒΙ.Σ.
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών ΙΙΒΕΑΑ: Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) είναι το πιο σύγχρονο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 2004. Στεγάζεται σε ένα μοντέρνο οικοδομικό σύμπλεγμα κτιρίων 32.000 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται 3 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Το ΙΙΒΕΑΑ είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα και ένα από πρώτα Ευρωπαϊκά κέντρα Μεταφραστικής Έρευνας. Ο κύριος στόχος του ΙΙΒΕΑΑ είναι η επίτευξη Αριστείας στις βιοϊατρικές επιστήμες μέσω της απασχόλησης και συνεργασίας ερευνητών οι οποίοι διεξάγουν προηγμένη βασική και μεταφραστική έρευνα, καθώς και μέσω της εκπαίδευσης νέων επιστημόνων στους οποίους προσφέρονται όλες οι δυνατότητες που μπορεί να παρέχει ένα ιδιαίτερα δραστήριο επιστημονικό περιβάλλον. Το ΙΙΒΕΑΑ προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας σε εξειδικευμένους τομείς για την προστασία της δημόσιας υγείας και τις χρόνιες παθήσεις ( καρκίνος – καρδιά - νευροεκφυλιστικές παθήσεις κ.α.) αποφάσισε τη δημιουργία: Μονάδας Εργαστηρίου Βιοασφάλειας 3 PLUS (BSL3+), Μονάδας Ραδιογονιδιωματικής.
Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών: Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έχει στόχο να φέρει εις πέρας επιστημονικές και τεχνολογικές έρευνες και πειραματική ανάπτυξη, διάδοση και εφαρμογή των παραγόμενων αποτελεσμάτων, ειδικότερα στα πεδία της μελέτης και της προστασίας της υδρόσφαιρας, τους οργανισμούς της, την αλληλεπίδρασή της με την ατμόσφαιρα, τις ακτές και το βυθό της θάλασσας κ.α.. Στο πλαίσιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. προβλέπεται η ανάπτυξη νέων υποδομών όπως: η κατασκευή νέου κτηρίου για τα υποβρύχια οχήματα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (το κτήριο προβλέπεται να χωροθετηθεί νοτιοδυτικά του οικοπέδου των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη και θα αποτελείται από δύο υπέργειους ορόφους συνολικού εμβαδού 700 m2 περίπου), την κατασκευή νέου κτηρίου αντλιοστασίου, την κατασκευή νέου κτηρίου γραφείων - εργαστηρίων στην Κρήτη συνολικού εμβαδού περίπου 2.500μ2 , που θα έχει ως βασικές εγκαταστάσεις και υποδομές για συλλογές καλλιεργειών, μικροσκοπικών κυρίως οργανισμών, καθώς και για εξελιγμένες εφαρμογές βιοτεχνολογίας.
Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ: Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι.Π.), έτος ίδρυσης 1919, είναι το πρώτο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Σήμερα, το Ε.Ι.Π. είναι ένα Ερευνητικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας. Η λειτουργία του Ε.Ι.Π. διέπεται από τις διατάξεις τόσο του ελληνικού νόμου για τα Ερευνητικά Κέντρα όσο και από Διμερή Σύμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (ν. 4528/2018) με το Institut Pasteur της Γαλλίας. H έρευνα του Ε.Ι.Π. διεξάγεται στα εργαστήριά του, κυρίως στα λοιμώδη νοσήματα και οι υπηρεσίες στη Δημόσια Υγεία είναι στενά συνδεδεμένες. Σημαντική είναι επίσης η ενεργή συμμετοχή του στο διεθνές δίκτυο των 33 Ινστιτούτων Παστέρ που σκοπό έχουν τον αγώνα έναντι των μολυσματικών νοσημάτων. Το Ε.Ι.Π. προτίθεται να προβεί στην κατασκευή δύο νέων κτιρίων (Κτίριο Ερευνητικών Εργασιών – LAB και Το κτίριο Γραφείων, Εκπαίδευσης και Διαμονής - HUB) τα οποία θα ενσωματωθούν λειτουργικά στο υφιστάμενο κτιριακό Συγκρότημα και θα αποτελούν το Κέντρο Ερευνών παθογόνων παραγόντων του Ε.Ι.Π. (ΕΙΠ-PRC).