(upd 14:53) Στο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πώς θα πληρώνει στο εξής την Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η χωρά μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μηνά και εξήγησε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.
Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αεριού στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε και σχολίασε ότι μετά τη μεταναστευτική και την υγειονομική κρίση έχουμε την ενεργειακή κρίση.
Σταχυολογώντας τις δηλώσεις του υπουργού:
Ενεργειακή επάρκεια
· Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και τα πιο δυσμενή σενάρια.
· Επεκτείνουμε την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας με μια νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Διπλασιάζεται η αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού, ενώ θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκφόρτωσης δύο πλοίων μεταφοράς LNG.
· Είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel 4 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW.
· Αξιοποιούμε τον αγωγό ΤΑP, καλύπτοντας το 18% των αναγκών της χώρας μας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
· Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας.
Μέτρα στήριξης των καταναλωτών
· Δίνουμε τη μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας.
· Επιδοτούμε τους λογαριασμούς μέχρι 300 kWh/μήνα με ποσό που μειώνει τον τελικό λογαριασμό ρεύματος σχεδόν έως 60%. Ένας καταναλωτής θα πλήρωνε τον Απρίλιο, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση 0,44 ευρώ/kWh και μετά την κρατική επιδότηση πέφτει κάτω από 0,16 ευρώ/kWh.
· Αν εφαρμόζαμε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, να μειώσουμε δηλαδή στο 50% τους λογαριασμούς, τότε οι καταναλωτές τον Απρίλιο θα είχαν πληρώσει περισσότερο από ότι τώρα. Το μέγεθος του προβλήματος δεν το έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και η αντιπολίτευση.
· Επίσης, η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
· Στόχος της Κυβέρνησης είναι με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι και τον Μάιο θα καλύψουμε έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί Ισπανίας και Πορτογαλίας
· Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ως παράδειγμα χώρες, στις οποίες ο καταναλωτής πλήρωσε ακριβότερα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με τον Έλληνα καταναλωτή.
· Τον Μάρτιο, η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά στην Ισπανία ήταν 62% ακριβότερη από τη λιανική τιμή στην Ελλάδα, ενώ στην Πορτογαλία ήταν πιο ακριβή κατά 4%.
· Αυτό συνέβη γιατί εμείς επιδοτήσαμε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.
Διακοπές ηλεκτροδότησης
· Το 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε 233.000 διακοπές. Το 2018, επίσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε 220.000 διακοπές.
· Το 2021, μεσούσης της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης του τελευταίου αιώνα είχαμε 38% λιγότερες αποκοπές, δηλαδή 168.000 διακοπές ηλεκτροδότησης.
· Διακοπές ηλεκτροδότησης πελατών με ανεξόφλητους λογαριασμούς, όπως και επανασυνδέσεις μετά από διακανονισμούς γίνονται κάθε χρόνο, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να το ξεχνάει.
Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας Ε.Ε.
· Τη Δευτέρα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα θέσουμε, χωρίς να παραβιάσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το θέμα των πληρωμών για προμήθεια φυσικού αερίου, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.
ΑΠΕ
· Οι ΑΠΕ είναι η μόνη και η μόνιμη λύση. Έχουμε βάλει στόχο το 2030 το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, να προέρχεται από ΑΠΕ.
· Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 έως το 2019, συνδέονταν λιγότερα από 400 MW νέων ΑΠΕ κατά μέσο όρο στο σύστημα. Το 2020 συνδέθηκαν 1.000 MW, το 2021 1.500MW και το 2022 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα 2.000MW.
· Στην Ελλάδα, από το 2021 έως και το τέλος του 2022, θα συνδεθούν στο σύστημα περισσότερες ΑΠΕ από ότι στη Γερμανία.
· Στο νέο νομοσχέδιο που βγήκε πρόσφατα σε διαβούλευση, έχουμε προνοήσει ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να αποδώσει στους καταναλωτές το 30% του χώρου που διαθέτει, ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους.
«Εξοικονομώ 2021»
· Σήμερα αναρτάται η λίστα προσωρινής ένταξης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2021». Για πρώτη φορά το 20% των υπαγωγών ανήκουν στην πολύ χαμηλή εισοδηματική κατηγορία.
· Στα προηγούμενα «Εξοικονομώ» και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 5% των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα είχε ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Αυτό το πετύχαμε γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρώτη φορά δημιούργησε ειδική κατηγορία ύψους 100 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά.