Στις Βρυξέλλες το σχήμα για φθηνό «πράσινο» ρεύμα στη βιομηχανία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες το σχήμα για φθηνό «πράσινο» ρεύμα στη βιομηχανία
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστειλε στην Κομισιόν την πρόταση για το πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από την ηλεκτροπαραγωγή μονάδων ΑΠΕ.

Στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) βρίσκεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός σχήματος κρατικών ενισχύσεων, το οποίο θα επιτρέψει στις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες να καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από την ηλεκτροπαραγωγή μονάδων ΑΠΕ.

Με δεδομένο ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί πλέον τη φθηνότερη πηγή ρεύματος, η προοπτική αυτή θα βοηθήσει τις εγχώριες βιομηχανίες να μειώσουν σημαντικό το λειτουργικό τους κόστος. Παράλληλα, θα αποτελέσει σημαντικό αντίβαρο στον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή στη μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων σε χώρες με πιο «χαλαρή» περιβαλλοντική προστασία (και μικρότερο ενεργειακό κόστος), αφού στο μέτρο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν βιομηχανικοί καταναλωτές οι οποίοι δικαιούνται αντιστάθμιση ρύπων.

Το προτεινόμενο μοντέλο

Η ελληνική πρόταση βασίζεται στο μοντέλο του Green Pool, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα συνάπτει τα διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς ΑΠΕ. Παράλληλα, ευθύνη του φορέα θα είναι να διασφαλίζει πως θα προμηθεύει ρεύμα στις βιομηχανίες σε σταθερή βάση, δηλαδή στα χρονικά διαστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία και επομένως έχουν κατανάλωση.

Ο ρόλος αυτός είναι απαραίτητος, καθώς η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή είναι στοχαστική, αφού για παράδειγμα τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν ρεύμα σε συνθήκες άπνοιας. Επομένως, ο φορέας του Green Pool θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια και απευθείας από τη χονδρεμπορική αγορά, όποτε και για όσο χρειάζεται, ώστε να καλύψει πλήρως το προφίλ κατανάλωσης των βιομηχανιών. Επίσης, ο φορέας θα πουλά στη αγορά την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή που δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα από τις βιομηχανίες.

Η κρατική ενίσχυση αφορά ακριβώς την κάλυψη μεγάλου μέρος αυτού του λεγόμενου κόστους διαμόρφωσης, δηλαδή του κόστους που θα προκύπτει από τις αγοραπωλησίες ηλεκτρισμού από τον φορέα, ώστε να προσαρμόσει (διαμορφώσει) την παραγωγή των ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσης των βιομηχανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, ο φορέας θα προκύπτει από ανταγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διενεργείται σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider