Σκυλακάκης: Υπέρβαση στόχου 1,16 δισ. στα φορολογικά έσοδα Μαΐου -  Έρχεται το Fuel Pass Sequel

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Υπέρβαση στόχου 1,16 δισ. στα φορολογικά έσοδα Μαΐου -  Έρχεται το Fuel Pass Sequel
Ανακοινώσεις για βενζίνη και πετρέλαιο. Και παρέμβαση στις άγονες γραμμές. Το μαξιλάρι των 300 εκατ. ευρώ και η προτροπή για αυτοσυγκράτηση. Πόσο κοστίζουν τα μέτρα σε αέριο. Οι προοπτικές των επόμενων μηνών, το στοίχημα του τουρισμού και της εισπραξιμότητας των φόρων.

Πάνω από τον στόχο κατά 1,16 δισ. ευρώ ήταν η πορεία των φορολογικών εσόδων τον Μάιο, αλλά με μεγάλη συμβολή και από τον ΕΝΦΙΑ (περίπου 800 εκατ. ευρώ) που καταβλήθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, δημιουργώντας έναν πιο «ασφαλή» δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Στο 5μηνο η υπέρβαση φτάνει στα 2,9 δισ. ευρώ.

«Η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων» ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Κλειδί οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ - Έρχεται το νέο πακέτο με άγονες

Μεγάλη σημασία έχει το πως θα εξελιχθούν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ το επόμενο διάστημα. Πάντως από το ποσό των 800 εκατ. ευρώ πληρωμών τα 690 εκατ. ευρώ είναι εφάπαξ καταβολή. Και μένει να φανεί αν θα έχει τελικά επιπλέον εισπραξιμότητα. Με το στόχο επισήμως να είναι στα 1,8 δις ευρώ για το τρέχων έτος.

Με βάση τους υπολογισμούς που θα γίνουν θα οριστικοποιηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας το «Fuel Pass Sequel» το οποίο όμως, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές θα οριστικοποιηθεί προς το τέλος της άλλης εβδομάδας και θα είναι πιο ισχυρό σε αξία από το τρέχον σχήμα. Θα γίνει και με γνώμονα πως το 80% έλαβε σε μετρητά το ποσό.

Όπως είπε νωρίτερα ο κ. Σκυλακάκης, συμμετείχαν 2,3 εκατ. πολίτες. Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας επίσης διευκρίνισε νωρίτερα πως το μέτρο παρατείνεται από 1η Ιουλίου και για 3 μήνες.

Επίσης για την άλλη εβδομάδα το πακέτο προς το παρόν περιλαμβάνει μόνο καύσιμα. Στο πετρέλαιο κίνησης επίσης θα γίνουν επίσης ανακοινώσεις, είπαν αρμόδιες πηγές. Εξετάζονται επίσης και πιθανοί επιπλέον πόροι για τις άγονες γραμμές.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως δεν πρόκειται προς το παρόν να γίνουν διορθώσεις στους στόχους του Προϋπολογισμού.

Οι προοπτικές

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως η ρευστότητα είναι μεγάλη. Με μεγάλη άνοδο για παράδειγμα χθες στην τιμή του ρεύματος. Γι αυτό και είπαν, πως χρειάζεται αυτοσυγκράτηση ακόμη και στο «μαξιλάρι» των 300 ευρώ που φαίνεται να δημιουργείται από την πορεία του Μαΐου.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ εξηγούσαν πως υπάρχει πίεση από πολλά μέτωπα. Η συνολική εικόνα είναι θετική για τις αντοχές της οικονομίας, ανέφεραν. Ωστόσο, η πίεση υπάρχει. Και υπάρχει και η πίεση για το τι θα γίνει σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας.

Τα νεότερα στοιχεία Ιουνίου

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ παραμένει η υψηλή πορεία στις ηλεκτρονικές πληρωμές που συνάδει και με την υψηλότερη από την αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ. Η οποία δείχνει, όπως εξηγούν, πως η οικονομία που ναι μεν πιέζεται από τον πόλεμο αλλά που τρέχει πιο γρήγορα από τις προβλέψεις.

Το πιο μεγάλο στοίχημα είναι ο τουρισμός. Από τον οποίο θα μηνύματα είναι επίσης θετικά δίδοντας προοπτικές ισχυρότερης ανόδου το 2ο και το 3ο τρίμηνο. Με την πρόβλεψη για επάνοδο στο 80% του τζίρου του 2019 και δυνατό πλέον να φτάσει στο 90-95% κάτι που θα δώσει επιτάχυνση του ΑΕΠ πάνω από 1%.

Η εν λόγω εξέλιξη, αν επαληθευθεί μπορεί να αντισταθμίσει το «βαρίδι» στα ενεργειακά μέτρα. Επισήμαναν οι ίδιες πηγές πως πρέπει να καλύψει το περιθώριο που θα βρεθεί ένα πιθανό σενάριο για τιμές αερίου πάνω από τα 100 δολάρια η κιλοβατώρα. Για κάθε 10 ευρώ ανόδου πέραν των 100 ευρώ το κόστος είναι 500 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ σε ορίζοντα ενός έτους, επισήμαναν αρμόδιες πηγές.

Έτσι, εξηγούν, σε όρους κόστους μέτρων στήριξης σε ετήσια βάση η εν λόγω βάση είναι της τάξης των 300 με 400 εκατ. ευρώ. Και αντίστροφα υπάρχει όφελος αν υπάρξει μείωση της τιμής του ρεύματος.

Η ανακοίνωση για την Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Μαΐου 2022

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.064 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 6.500 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10.800 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.485 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3.913 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 8.139 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22.288 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.888 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24.468 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.461 εκατ. ευρώ ή 11,2% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 20.680 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.910 εκατ. ευρώ ή 16,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. «Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο» αναφέρεται.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.180 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 574 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.606 εκατ. ευρώ). Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.106 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 464 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.570 εκατ. ευρώ).

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Έσοδα Μαΐου

Ειδικότερα, τον Μάιο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.597 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.188 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.096 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.339 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο όπως προαναφέρθηκε, αλλά και εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 499 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (348 εκατ. ευρώ). Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 268 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 173 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (95 εκατ. ευρώ).

Πορεία δαπανών

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 ανήλθαν στα 26.352 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (26.901 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 927 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 470 εκατ. ευρώ. Υστέρηση παρουσιάζεται επίσης στις καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 257 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3.185 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 2.806 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών που αφορούν σε μέτρα κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου, έχει ως εξής σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 158 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

β) η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 72 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

δ) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 113 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

ε) η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 60 εκατ. ευρώ και προς τα νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ ύψους 80 εκατ. ευρώ και

στ) η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας εσόδων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου, έχει ως εξής:

α) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 177 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 90 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,

β) επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 135 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων,

γ) επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 131 εκατ. ευρώ,

δ) επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων και

ε) αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 2.722 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Tώρα διατίθενται τα πιο χαμηλά επιτόκια στα δάνεια του Σχεδίου Ανάκαμψης- Επενδυτικό κάλεσμα 

Παπαθανάσης: Δεν κινδυνεύει η χώρα να εκτροχιαστεί

Ανοίγει ο δρόμος για «έξοδο» και νέο πακέτο στήριξης - Τα εύσημα του Βερολίνου και η δήλωση του Eurogroup

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider