Το έδαφος για τις πρώτες πωλήσεις ενήμερων δανείων προετοιμάζουν εντατικά τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα προς πώληση πακέτα διαμορφώνονται από μία περίμετρο στεγαστικών δανείων που υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των τιτλοποιήσεων NPLs. Πρόκειται για ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια που έχουν τεθεί σε «ζώνη» παρακολούθησης για 1 ή 2 χρόνια και η αποπληρωμή τους γίνεται κανονικά, χωρίς να ξεπερνιέται η «κόκκινη γραμμή» των 90 ημερών καθυστέρησης που θα τα καθιστούσε εκ νέου μη εξυπηρετούμενα.
Η διερεύνηση των χαρτοφυλακίων «πράσινων» στεγαστικών δανείων τα οποία θα μπορέσουν να τιτλοποιηθούν γίνεται πυρετωδώς και δεν αποκλείεται οι πρώτες «πράσινες» πωλήσεις να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους και πάντως, σίγουρα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Όπως εκτιμούν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, τα δάνεια αυτά θα μπορέσουν να πωληθούν πολύ κοντά στην ονομαστική τους αξία, στο 90% - 95%, αποδίδοντας σημαντικό όφελος προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός, θα ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα των εταιρειών διαχείρισης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία των στόχων που έχουν θέσει τα business plans για τις τιτλοποιήσεις. Αφετέρου, οι τράπεζες θα κατορθώσουν να επαναφέρουν στο πελατολόγιο και στους ισολογισμούς τους δανειολήπτες και δάνεια που προηγουμένως ήταν «στο κόκκινο» και πλέον έχουν εξυγιανθεί, επομένως μπορούν να λάβουν νέο τραπεζικό δανεισμό.
Για την πλευρά των δανειοληπτών, η πώληση των «πράσινων» στεγαστικών τους δανείων δεν πρόκειται να αλλάξει τους όρους των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογράψει και των ρυθμίσεων που έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης ή να καταστήσει δυσμενέστερη τη θέση τους. Ωστόσο, η οφειλή θα πρέπει να αποπληρώνεται στον νέο αντισυμβαλλόμενο που θα είναι το fund που θα αγοράσει τα «πράσινα» δάνεια. Κάτι που αφού δεν αλλοιώνει τους όρους της σύμβασης δανείου/ρύθμισης του δανειολήπτη, δεν έχει αντίκτυπο σε αυτόν. Αντιθέτως, ο δανειολήπτης θα βγει ωφελημένος από την εξαγορά του δανείου του από επενδυτή, καθώς θα μπορέσει έτσι να απευθυνθεί εκ νέου στο τραπεζικό σύστημα «άνευ βαρών» και να λάβει νέο δάνειο.
Η επάνοδος των πρώην «κόκκινων» δανειοληπτών, εξυγιασμένων πια, στο τραπεζικό σύστημα είναι το μείζον προκειμένου η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αφορά στην πραγματική οικονομία και όχι μόνο στους ισολογισμούς των τραπεζών. Στελέχη της αγοράς και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχουν επισημάνει ότι είναι κρίσιμο το κομμάτι των κόκκινων δανείων που πέρασαν από αναδιάρθρωση και έχουν γίνει πράσινα, να ξαναγυρίσουν στις τράπεζες. Τα δάνεια αυτά πρέπει να επανενταχθούν στις τράπεζες και να καθοριστούν οι κανόνες με τους οποίους οι υγιείς πλέον δανειολήπτες, και δη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορέσουν να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε ρευστότητα.
Άλλωστε, οι τράπεζες παραμένουν ο φυσικός χρηματοδότης, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης έχουν το έργο να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να χρηματοδοτούν περισσότερους εξυγιασμένους δανειολήπτες.