Η εξοικονόμηση ρεύματος φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε με τη μείωση της κατανάλωσης να καταφέρουν να αντισταθμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανατιμήσεις του λιανικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και, με αυτό τον τρόπο, να συγκρατήσουν τους λογαριασμούς τους.
Ενδεικτική είναι η σημαντική βουτιά που παρουσίασε η ζήτηση ρεύματος τον Αύγουστο από οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις χαμηλής & μέσης τάσης, σύμφωνα με το Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εκδόθηκε χθες. Κι αυτό γιατί τον περασμένο μήνα η κατανάλωση στο δίκτυο Διανομής περιορίστηκε κατά 13,9%, έναντι του Αυγούστου του 2021.
Πρόκειται για μία τάση που έχει ξεκινήσει να παρατηρείται ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, με τη σταθεροποίηση ή τον σημαντικό περιορισμό της ζήτησης για ρεύμα στη χαμηλή και τη μέση τάση. Έτσι, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021, η ζήτηση τον Ιούνιο παρέμεινε σταθερή (αυξημένη κατά μόλις 0,04%), ενώ τον Ιούλιο κατέγραψε την πρώτη σημαντική «βουτιά», κατά 11,8%.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν τον φετινό Αύγουστο, όπου η μέση ημερήσια θερμοκρασία κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι συνέβαλαν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, χωρίς να αποτελούν τη βασική αιτία για τη σημαντική περικοπή της ζήτησης.
Ακόμη μεγαλύτερη μείωση τον Σεπτέμβριο
Μάλιστα, το γεγονός πως οι ήπιες θερμοκρασίες αποτέλεσαν κίνητρο, και όχι αιτία, για το «ψαλίδι» στη ζήτηση, επιβεβαιώνεται από το ότι σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ο Σεπτέμβριος «τρέχει» με ακόμη μεγαλύτερη ετήσια μείωση, της τάξης του 20%. Όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι αναλυτές, και τους επόμενους μήνες θα καταγραφούν σημαντικές περικοπές της κατανάλωσης, με δεδομένο ότι η «έξοδος» από την ενεργειακή κρίση (και επομένως η αποκλιμάκωση των τιμών) δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Μάλιστα, προς την κατεύθυνση περαιτέρω εξορθολογισμού της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει από τον Οκτώβριο και το νέο μοντέλο επιδοτήσεων, το οποίο παρέχει οικονομικά κίνητρα με την κλιμακωτή ενίσχυση και το bonus για μείωση κατά 15%. Έτσι, φαίνεται πως η χώρα μας θα πετύχει τον στόχο για γενική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10%, που αναμένεται να τεθεί σε εθελοντική βάση σε όλα τα κράτη-μέλη.
Εξάλλου, ήδη στο πρώτο οκτάμηνο, η ζήτηση στο δίκτυο διανομής καταγράφει πτώση της τάξης κατά -1,83% σε σχέση με το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2021. Κι αυτό παρόλο που η κατανάλωση ήταν σημαντικά ενισχυμένη τον Ιανουάριο (+5,11%) και τον Μάρτιο (+9,22%).
Τα μερίδια των προμηθευτών τον Αύγουστο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον φετινό Αύγουστο παρουσιάστηκε μειωμένη και η κατανάλωση στην υψηλή τάση (βιομηχανίες, ορυχεία), με συνέπεια να διαμορφωθεί σε αρνητικά πρόσημα (-12,92%) και το σύνολο της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, πάντως, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν αυξημένη κατά 5,56% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Κύρια αιτία της αύξησης ήταν οι εξαγωγές, οι οποίες ήταν σημαντικά ενισχυμένες τον Αύγουστο, κατά 328%.
Η παραγωγή καλύφθηκε κατά το ήμισυ και πλέον (58,8%) από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, δηλαδή τις μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου. Το δεύτερο μερίδιο, με 32,6%, κατέλαβαν οι ΑΠΕ, ενώ ακολούθησαν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί (8,6%).
Από την άλλη πλευρά, με οριακές αυξομειώσεις έναντι του Ιουλίου, έκλεισαν τον Αύγουστο τα μερίδια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, το ποσοστό της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 63,33%, της Mytilineos στο 7,29%, της ΗΡΩΝ στο 6,66% και της Elpedison στο 6,26%. Από τους μη καθετοποιημένους παρόχους, στην υψηλότερη θέση βρέθηκε η NRG (4,44%), ενώ ακολούθησαν η Watt+Volt (2,22%), η Φυσικό Αέριο (2,08%), η Volterra (1,99%), η ΖeniΘ (1,98%) και η Volton (1,35%).