Reuters: Έως 8 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Reuters: Έως 8 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων το 2023
Από επτά μέχρι οκτώ δισ. ευρώ θα αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά ομολόγων το 2023 σύμφωνα με το Reuters.

Έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές ομολόγων το 2023 σχεδιάζει να «σηκώσει» η Ελλάδα μέσα από την έκδοση νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων, όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές της κυβέρνησης.

Με τη χώρα να βγαίνει από την χρηματοπιστωτική κρίση το 2018, βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Ελλάδα στοχεύει να επιτύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, συνεχίζοντας τη δημοσιονομική της πρόοδο, ενώ ζητά να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση έχει κυκλώσει την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα έχει εκδόσει 5ετή και 10ετή ομόλογα ενώ έχει πραγματοποιήσει και δημοπρασίες για την ενίσχυση της ρευστότητας και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, σκοπεύει να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τα 2,7 δισ. ευρώ των διμερών δανείων (GLF) που λήγουν το 2023, και αφορούν χώρες της ευρωζώνης που εντάχθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο διεθνές πρακτορείων επεσήμανε χαρακτηριστικά πως: «οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF. Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων».

Έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το σχέδιο δανεισμού της χώρας για το 2023, ενώ η κυβέρνηση ανέβαλε για του χρόνου την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου που ήταν προγραμματισμένη για φέτος.

«Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε με μία τόσο ευαίσθητη έκδοση σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον. Θα το κάνουμε του χρόνου», υπογράμμισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ελλάδα παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 15,1% επί του ΑΕΠ το 2009, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και εφάρμοσε τρία μνημόνια, όμως τα οικονομικά της βελτιώθηκαν έκτοτε.

Ωστόσο, το κόστος δανεισμού για το 10ετές ομόλογο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας την ευρύτερη αύξηση των αποδόσεων που επικρατεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον υψωηλό πληθωρισμό. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,57% σήμερα.

Η χώρα μας, η οποία εξακολουθεί να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, διαθέτει ένα ταμειακό «μαξιλάρι» 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις για τουλάχιστον δύο χρόνια δίχως να προσφύγει στις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Συμβολικές αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων – Το βάρος στη μείωση των spreads στα δάνεια

BlackRock: Οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν από παντού τα «λουριά» - Μην παρασύρεστε από το «relief rally» - Τι συστήνει σε μετοχές και ομόλογα

Εφορία: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν «ραβασάκι» με πρόστιμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider