Το ΔΝΤ «βλέπει» σε ύφεση τουλάχιστον τη μισή ΕΕ για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ «βλέπει» σε ύφεση τουλάχιστον τη μισή ΕΕ για το 2023
Η ενίσχυση των εμπορικών διαφωνιών και των φραγμών ενάντια στην Κίνα και σε άλλες χώρες κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1,4 τρισ. δολάρια.

Η ενίσχυση των εμπορικών διαφωνιών και των φραγμών ενάντια στην Κίνα και σε άλλες χώρες κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1,4 τρισ. δολάρια, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο Bloomberg.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, «ελπίζω να δω μια ορισμένη αναστροφή στις πολιτικές μπλοκαρίσματος προς την Κίνα και παγκοσμίως. Ο κόσμος πρόκειται να χάσει το 1,5% του ΑΕΠ λόγω των διαχωρισμών που μπορεί να μας χωρίσουν σε δύο εμπορικά στρατόπεδα. Πρόκειται για 1,4 τρισ. δολάρια» σημείωσε η ίδια.

Η Βουλγάρα αξιωματούχος τόνισε πως αυτές οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ της Ασίας, καθώς η περιοχή είναι περισσότερο ενταγμένη στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακόμα, η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πλήγμα για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει, τόσο το καλύτερο» συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε πως η Ευρώπη επηρεάζεται περισσότερο από τον πόλεμο και προέβλεψε πως «τουλάχιστον η μισή Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί σε ύφεση για το 2023».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP27: Η ΕΕ απειλεί να αποχωρήσει από τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider