Επιτάχυνση στη ροή των κοινοτικών κονδυλίων τόσο από τις Βρυξέλλες προς τα κρατικά ταμεία, όσο και προς την αγορά, αλλά και η ολοκλήρωση πάνω από 40 μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το επόμενο πακέτο δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, τίθενται σε προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα. Και τούτο με πολλαπλούς.. αποδέκτες, καθώς πλησιάζει (σ.σ. όπως έκανε σαφές χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) η ώρα της.. κάλπης.
Σε καθαρά οικονομικό πεδίο, η ταχύτερη δυνατή διοχέτευση στην αγορά των κονδυλίων της ΕΕ μαζί με την μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι ο πιο καλός τρόπος θωράκισης της οικονομίας από την παγκόσμια κρίση, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Επίσης, η έλευση των «δόσεων» ειδικά του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν συνδέονται με δαπάνες (όπως το ΕΣΠΑ) αποτελεί μία μοναδική τονωτική «ένεση» για τα κρατικά ταμεία , ενώ τα «πορίσματα» που τις συνοδεύουν, αποτελούν και μία «πιστοποίηση της χώρας προς τις αγορές, όπως έγινα άλλωστε την Παρασκευή με την έγκριση του 2ου πακέτου.
Και βέβαια, σε πολιτικό επίπεδο, όσο πιο καλά θα πηγαίνει η οικονομία το επόμενο διάστημα και όσο πιο ανθεκτικά είναι τα ταμεία του κράτους, τόσο πιο.. κοντά έρχεται η πιθανότητα για νέο πακέτο μέτρων στήριξης (σ.σ. και για φέτος, αλλά και για το 2023).
Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως ο πραγματικός χρόνος για να γίνουν όσα έχει προγραμματίσει στο μεταρρυθμιστικό και στο επενδυτικό πεδίο (πχ προκήρυξη δράσεων) δεν είναι πολύς. Προσθέτοντας, πως πρέπει να μην μείνουν μετέωρες κινήσεις, ειδικά σε αυτές τις εκλογές που δεν είναι δεδομένη η άμεση συγκρότηση κυβέρνησης.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και μέτρα στήριξης
Το «κλείσιμο» του 2022 εκτιμάται από την Κομισιόν πως θα «βρει» τη χώρα με σχετικά μειωμένα (στα 32 δισ. ευρώ ) ταμειακά διαθέσιμα. Και τούτο γιατί θα αποπληρώσει και το διακρατικό δάνειο. Τα λεφτά της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης που τώρα προεγκρίθηκε θα έρθουν το 2023 λόγω της χρονικής υστέρησης που υπάρχει (3,75 δισ.).
Oι ανάγκες του 2023 θα μπορούν να τροφοδοτούνται πέρα από την πρόσβαση στις αγορές (η οποία θα παραμείνει συγκρατημένη όπως και φέτος στο καλό σενάριο και την εξέλιξη της παγκόσμιας κρίσης) από τα λεφτά που έχει να πάρει από τις Βρυξέλλες η χώρα.
Τα ταμεία θα τροφοδοτήσει το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος που δρομολογείται μετά τη θετική αποτίμηση των θεσμών. Το ίδιο ισχύει και από το επιπλέον δάνειο του SURE.
Τα νέα ορόσημα για την επόμενη δόση
Μετά, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τα πάνω από 40 «ορόσημα» του 2ου εξαμήνου του 2022 για να λάβει 1,72 δισ. ευρώ επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν κυρίως νομοθετικές διαδικασίες όπως για τα βιομηχανικά πάρκα, για την απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα, αλλά και το νέο φορολογικό πακέτο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, το νομικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, καταπολέμησης της διαφθοράς και των εσωτερικών ελέγχων στη δημόσια διοίκηση. Περιλαμβάνουν επίσης έναν πολύ μεγάλο όγκο κινήσεων τόσο στο πεδίο της πράσινης, όσο και της ψηφιακής μετάβασης που πρέπει να ολοκληρωθεί.
Επίσης, η κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει ακόμη 1,85 δισ. ευρώ δανείων (σ.σ. το αίτημα γίνεται μία φορά το χρόνο) αν πετύχει τον επόμενο στόχο: την υπογραφή πιστώσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ με τράπεζες για δάνεια. Ο φετινός στόχος ήταν 586,4 εκατ. ευρώ και «πιάστηκε» μήνες νωρίτερα, γι αυτό και το αίτημα έγινε πιο πριν.
Η προκαταβολή του ΕΣΠΑ
Από την πλευρά του ΕΣΠΑ, επιχειρείται να έρθει φέτος το πακέτο των προκαταβολών, αλλά και να αρχίσουν οι πληρωμές με αιτήματα για δαπάνες. Το κύριο ζήτημα είναι και στο ΕΣΠΑ, και στο Ταμείο Ανάκαμψης από πλευράς στήριξης της αγοράς να γίνει εφικτή η ωρίμανση και η προκήρυξη δεκάδων δράσεων και έργων το επόμενο διάστημα για να αρχίσουν οι πληρωμές το ταχύτερο δυνατό…