Αναστασιάδης: Νωρίτερα το κυπριακό φυσικό αέριο στην ΕΕ αν στηρίξουν οι Βρυξέλλες - Τι λέει για «πράσινο» υδρογόνο, Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναστασιάδης: Νωρίτερα το κυπριακό φυσικό αέριο στην ΕΕ αν στηρίξουν οι Βρυξέλλες - Τι λέει για «πράσινο» υδρογόνο, Τουρκία
Τι λέει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, υποδομές, Ε.Ε. και ενδεχόμενο αγωγό μέσω Τουρκίας.

Νωρίτερα του αναμενομένου θα μπορούσε η Κύπρος να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι Βρυξέλλες στηρίξουν δυναμικότερα την κατασκευή των υποδομών μεταφοράς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Welt.

Σε ερώτηση για το πως θα μπορούσε να επιτευχθεί η επιτάχυνση του στόχου για εξαγωγή φυσικού αερίου το 2027, ο κος Αναστασιάδης εξήγησε πως αυτό «εξαρτάται από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των υποδομών. Ωστόσο εν μέσω της τωρινής ενεργειακής κρίσης θα πρέπει η Ευρώπη να «χτίσει» το μέλλον της οικονομίας της από κοινού με αξιόπιστους εταίρους» με κοινές αξίες και συμφέροντα.

Συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε εξασφαλίσει (συνεργασίες) με σημαντικές επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας, όπως την Chevron, την Shell, την Eni, την Τotal και την Qatar Oil. Είναι στην ΑΟΖ μας ήδη ενεργοί. Π.χ. στο μέλλον θα μπορεί το φυσικό αέριο να μεταφέρεται στην Αίγυπτο και από εκεί να φορτώνεται σε πλοίο. Μόνο από το κοίτασμα Αφροδίτη θα μπορούσαν από το 2027 να αντληθούν 5 έως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, για 10 έως 15 χρόνια. Όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται σε αυτή την περίπτωση από τις αδειοδοτημένες εταιρείες».

Αναφορικά με το αν θα βοηθούσαν τα μακροχρόνια συμβόλαια και ενδεχόμενες επιπλέον επενδύσεις από τις εταιρείες για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ο κος Αναστιάδης αποκρίθηκε καταφατικά, εξηγώντας πως «υψηλότερες επενδύσεις και ένα ταχύτερο σχέδιο ανάπτυξης από την πλευρά των εταιρειών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νωρίτερη έναρξη των παραδόσεων» κυπριακού φυσικού αερίου. Τόνισε δε πως «η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει μνημόνια με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τα οποία επιθυμεί τη μεταφορά φυσικού αερίου από αυτές τις χώρες, καθώς και από άλλες πηγές της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Μέσω αυτού ή συγκρίσιμων μηχανισμών, θα μπορούσε (η Ε.Ε.) να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κατασκευάσουν τις αναγκαίες υποδομές μεταφορών ταχύτερα». Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε η παράδοση φυσικού αερίου να γίνει ταχύτερα.

Επισήμανε δε, πως έως την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν υπήρχε «κίνητρο για την κατασκευή νέων υποδομών ενεργειακών μεταφορών. Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά». Τόνισε δε «πως η επιθετική δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου. Έχουμε ήδη υποβάλει προτάσεις» μεταξύ των οποίων και να απευθυνθεί η Κύπρος στο Διεθνές Δικαστήριο. Υπογράμμισε πως «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και πραγματοποιεί παράνομες δοκιμαστικές γεωτρήσεις κοντά στις ακτές μας».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει λογική η έμφαση στο φυσικό αέριο, δεδομένου του στόχου της Ε.Ε. για μείωση της εξαρτησης της από το 2030 σε ορυκτά καύσιμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε πως «το φυσικό αέριο διαδραματίζει αδιαμφισβήτητα ρόλο για την πράσινη μετάβαση. Θέλουμε να συμμετάσχουμε από κοινού με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην άντληση «πράσινου» υδρογόνου. Ακόμα και η Σαουδική Αραβία θέλει να μεταφέρει πράσινο υδρογόνου και οι «δρόμοι» μεταφοράς θα μπορούσαν να είναι μέσω της Κύπρου. Επ’ αυτού έχω ήδη συνομιλήσει με τον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο ίδιος επιθυμεί η χώρα του να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας «πράσινου» υδρογόνου παγκοσμίως.

Στην ερώτηση τι μπορεί να κάνει η Γερμανία για την εύρεση λύσης στο κυπριακό, ο Αναστασιάδης αποκρίθηκε πως «η ειδική σχέση Γερμανίας-Τουρκίας αποτελεί ευκαιρία. Το Βερολίνο θα μπορούσε να πείσει την Άγκυρα για την αναγκαιότητα των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών προτάσεων του ΟΗΕ, με στόχο μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αλλά σίγουρα όχι με λύση δύο κρατών».

Για το κατά πόσο θα μπορούσε να περάσει αγωγός μέσα από την Τουρκία, που θα συνοδευόταν με έσοδα από τέλη για τη χώρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε πως υπό την προϋπόθεση της εύρεσης λύσης στο κυπριακό «με τον τρόπο που περιέγραψα», τότε θα μπορούσε να υπάρξει τέτοιος αγωγός, που θα μπορούσε να αφορά και την Αίγυπτο και το Ισραήλ, «κάτι που θα επέφερε σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Στις ράγες η λίστα βιομηχανιών για εξαίρεση από «δελτίο»

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό έτους λόγω των ταραχών στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider