ING: Οριακή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Θα αρχίσουν να «δαγκώνουν» την Ευρωζώνη τα υψηλά επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ING: Οριακή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Θα αρχίσουν να «δαγκώνουν» την Ευρωζώνη τα υψηλά επιτόκια
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας αλλά και για την τροχιά του πληθωρισμού προχώρησε η ING, θέτοντας διαφορετικά πρόσημα στη «μάχη» μεταξύ των δύο οικονομικών μεγεθών.

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας αλλά και για την τροχιά του πληθωρισμού προχώρησε η ING, θέτοντας διαφορετικά πρόσημα στη «μάχη» μεταξύ των δύο οικονομικών μεγεθών.

Η ING διατηρεί υψηλά τον πήχη για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ ανεβάζει ελαφρώς την εκτίμηση της για την ανάπτυξη. Ουσιαστικά αναμένει πλέον μια οριακή ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% για το 2023, από 6% για εφέτος, ενώ το 2024 αναμένεται να υπάρξει μια μεγαλύτερη δυναμική στο 1,8%, έναντι 2% που ανέμενε ο επενδυτικός οίκος το προηγούμενο διάστημα (ύφεση ανάμενε για 2023).

Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,5% φέτος, προτού υποχωρήσει στο 5% το 2023 και στο 2,2% το 2024. Τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού αναμένεται να φτάσουν στο τέταρτο φετινό τρίμηνο, ώστε να υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση.

Για την Ευρωζώνη, αναμένεται μια ήπια ύφεση της τάξεως του 0,3%, προτού ανακάμψει με ένα αρκετά χαμηλό ρυθμό του 1% το 2024, με τον πληθωρισμό στο 8,4% φέτος, στο 6% το 2023, στο 2,3% το 2024 και στο 2% το 2025.

Όπως αναφέρει η ING, με τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου λόγω του ασυνήθιστου ζεστού καιρού του φθινοπώρου, η ύφεση του οικονομικού κλίματος ανακόπηκε προσωρινά, αν και οι περισσότεροι δείκτες εξακολουθούν να υποδεικνύουν μια ασθενικότητα γύρω από το κλίμα της Ευρωζώνης.

«Με τις λιανικές πωλήσεις να υποχωρούν κατακόρυφα τον Οκτώβριο, μια ύφεση κατά τα τρίμηνα του χειμώνα εξακολουθεί να φαίνεται πολύ πιθανή, αν και ίσως όχι τόσο βαθιά όσο είχαμε προηγουμένως. Εν συνέχεια, η ανάπτυξη θα είναι υποτονική στην καλύτερη περίπτωση, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να «δαγκώνουν», οι τιμές ενέργειας πιθανόν θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης αναμένεται να μειωθούν κατά τη διάρκεια του 2023» αναφέρει η ING.

Ο επίσημος πληθωρισμός υποχώρησε τον Νοέμβριο στο ακόμη υψηλό ωστόσο 10%, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει κολλημένος στο 5%. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 2% τον Δεκέμβριο, το οποίο θεωρείται από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ως μια ουδέτερη ζώνη. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη κατά 50 μ.β., κάτι που θα συνοδευτεί και με την έναρξη της σταδιακής μείωσης του ισολογισμού, αν και με πολύ αργό ρυθμό στην αρχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Crash test» σε 5 μέτωπα για μέτρα στήριξης και ανάκαμψη - Καθαριστικά τα ορόσημα των επόμενων ημερών

Επενδυτικά έργα σε 5 πυλώνες δίνουν ώθηση έως 91,3 δισ. στο ΑΕΠ - Φέρνουν 813.000 θέσεις εργασίας

Γονικές παροχές-Δωρεές σε χρήμα: Μόνο ηλεκτρονικά οι δηλώσεις από 1η Ιανουαρίου - Χωρίς δικαιολογητικά η μεταφορά μέσω τραπεζικών λογαριασμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider