Goldman Sachs: Πώς αποτιμά το ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Οι κίνδυνοι

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Goldman Sachs: Πώς αποτιμά το ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Οι κίνδυνοι
Προβλήματα που δεν αποκλείται να εκδηλωθούν από το καλοκαίρι του 2023 όταν τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα γεμίζουν τις αποθήκες τους με φυσικό αέριο για τον χειμώνα του μεθεπόμενου έτους, προβλέπει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Το ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει την προσφορά και να εντείνει την ενεργειακή κρίση, όπως έσπευσε να προειδοποιήσει η Goldman Sachs.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, ο δυναμικός μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, που θα άφηνε τη Γηραιά Ήπειρο εκτεθειμένη και ευάλωτη στην περίπτωση που οι ροές κριθούν ανεπαρκείς, ενώ ταυτόχρονα αμβλύνει τον ανταγωνισμό με την Ασία.

Ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς σχετικό πλαφόν στη ζήτηση, ενδέχεται να επιδεινώσει τη διελκυστίνδα με την προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνοντας την κατανάλωση, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση που ελήφθη χτες μπορεί να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά και το 2023, ενώ στο χειρότερο σενάριο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα κληθούν να ασχοληθούν εκ νέου με το ζήτημα το 2024, με τον «πονοκέφαλο» να αποδεικνύεται αναπόφευκτος.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα δυσκολέψει τις χώρες - εισαγωγείς να αυξήσουν σημαντικά τις ροές τους για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με αποτέλεσμα να επωφεληθεί η Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από το πλαφόν στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση στην Κίνας «ζωντανεύει» μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για την COVID-19.

«Η ικανότητα της Κίνας για ανάκαμψη της οικονομικής της ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό ερωτηματικό», δήλωσε ο Φρανκ φαν Ντορν, επικεφαλής συναλλαγών στη Vattenfall Energy Trading. «Το ανώτατο όριο τιμών της Ευρώπης δεν επηρεάζει την αγορά τώρα, αλλά θα κάνει τις συναλλαγές πιο δαπανηρές», πρόσθεσε.

Ανταγωνισμός με την Ασία

Ευρώπη και Ασία ανταγωνίζονται για προμήθεια από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Οι ασιατικές τιμές LNG παρακολουθούν στενά τις κινήσεις στην Ευρώπη, με τις δύο αγορές να αλληλοεπηρεάζονται ήδη τον περασμένο χρόνο. Το ευρωπαϊκό μέτρο δεν επεκτείνεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις στις συμβάσεις με ιδιωτική διαπραγμάτευση.

Ο περιορισμός των τιμών «αποσταθεροποιεί την αγορά», εκτιμά ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας, Μοχάμεντ Αρκάμπ, ενώ η χώρα του αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης. Σε ομιλία του στο Αλγέρι την Τρίτη, υπογράμμισε ότι «οι ανοιχτές, διαφανείς, απεριόριστες και χωρίς περιορισμούς αγορές φυσικού αερίου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες».

Εν τω μεταξύ, η Equinor, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, επανέλαβε την Τρίτη ότι το πλαφόν είναι απίθανο να επηρεάσει τις εξαγωγές της. Οι ασιατικές τιμές για το LNG διαπραγματεύονταν πάνω από 56 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες εδώ και περίπου δύο εβδομάδες μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σημαίνει η συμφωνία της Ε.Ε. για το πλαφόν στο αέριο – Φρένο στη κερδοσκοπία, πότε θα εφαρμοσθεί

Viva: Από τα πιο επιτυχημένα το πλάνο διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης στη συμφωνία με την JP Morgan

Πώς οι νέες «αλλαγές» στον ESM μπορούν να επηρεάσουν πολύ το ελληνικό χρέος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider