Προβληματισμένη η Γερμανία για τις εξαγωγές το 2023: «Πονοκέφαλος» ΗΠΑ - Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβληματισμένη η Γερμανία για τις εξαγωγές το 2023: «Πονοκέφαλος» ΗΠΑ - Κίνα
Πέρυσι οι εξαγωγές έκαναν άλμα 14% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17%, μειώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Οι Γερμανοί εξαγωγείς δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το 2023 καθώς περιμένουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με μεγάλους πελάτες τους στην Κίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και της ανόδου των τιμών.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι του Βερολίνου με την Ομοσπονδία Γερμανικού Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) να υπογραμμίζει πως ναι μεν δεν θα υπάρξει κάμψη των εξαγωγών το 2023 ωστόσο, δεν αναμένεται και απότομο άλμα.

Ο πρόεδρος της BGA Ντιρκ Τζαντούρα μιλώντας στο Reuters τονίζει πως πραγματικά αν υπήρχε μία κατάσταση «ίσα βάρκα - ίσα νερά», θα ήταν επιτυχής με την εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικής COVID» από την Κίνα να προκαλεί «πονοκέφαλο» στους Γερμανούς, αλλά «ανησυχούμε επίσης για τις ΗΠΑ» καθώς «έχουμε και πάλι ισχυρότερο ευρώ λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ» κι «αυτό δεν πρόκειται να τονώσει τις εξαγωγές».

Πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος από τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ έχει ήδη εκδηλωθεί στον κατασκευαστικό κλάδο ενώ οι Γερμανοί εξαγωγείς δεν ήταν σε θέση να διεκπεραιώσουν πλήρως όλες τις παραγγελίες τους τελευταίους μήνες λόγω ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι γερμανικές εξαγωγές πιθανότατα αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό το 2022, κυρίως χάρη στις υψηλότερες τιμές, με τον όγκο των αγαθών να αυξάνεται κατά «χαμηλά μονοψήφια μεγέθη». Πέρυσι οι εξαγωγές έκαναν άλμα 14% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17%, μειώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Στα 2,3 δισ. στερλίνες η στήριξη στην Ουκρανία για το 2023

Έμφαση Μητσοτάκη στην αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας

Ψύχραιμες Βρετανία και Γαλλία: Δεν σχεδιάζουν επαναφορά των τεστ για ταξιδιώτες από Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider