Η ΕΕ εντείνει τον αγώνα της για πράσινες επενδύσεις μέσω σχεδίων για χαλάρωση των κανόνων που αφορούν τόσο τις κρατικές ενισχύσεις αλλά και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για έργα ΑΠΕ, με στόχο να «κοντράρουν» τις ΗΠΑ.
Οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής δέχθηκαν πιέσεις να «χτυπήσουν» το αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων για την πράσινη μετάβαση που έχει ονομαστεί Inflation Reduction Act, ένα πακέτο 369 δισ. δολαρίων με πολλαπλή «μόχλευση» στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημιουργεί ένα κεφαλαιακό πλεονέκτημα της αμερικανικής οικονομίας έναντι της ευρωπαϊκής ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να επιτρέψει τις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής σε πράσινες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου και των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλούνται οι Financial Times.Τα κράτη μέλη της ΕΕ διχάζονται για το αν θα εισαγάγουν τους νέους κανόνες και για πόσο χρόνο, με την Κομισιόν να φέρεται πως θα χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες προκειμένου να στηρίξει τις επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής σε πράσινους τομείς, ενώ κάποια από τα 800 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν επίσης να ανακατευθυνθούν σε φορολογικές πιστώσεις, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
«Οι διατάξεις για τα φορολογικά οφέλη θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να ευθυγραμμίσουν τα εθνικά τους δημοσιονομικά προγράμματα σε ένα κοινό σύστημα και, ως εκ τούτου, να προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ με νέα κίνητρα», αναφέρεται στο επίμαχο προσχέδιο.
Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να θέσουν νέους στόχους για την πράσινη μετάβαση και να απλοποιήσουν τη διαδικασία έγκρισης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το σχέδιο Μπάιντεν, που τέθηκε σε εφαρμογή το περασμένο φθινόπωρο, έχει αναζωογονήσει την αγορά των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε ένα κύμα νέων έργων.
Ο Aμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε το νόμο ως «το μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός για το κλίμα που έγινε ποτέ». Εταιρείες, επενδυτές και πολιτικοί ζήτησαν από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με τον Ζόζεφ Σίκελα, τον Τσέχο υπουργό βιομηχανίας και εμπορίου, να παρομοιάζει το πρόγραμμα των ΗΠΑ όπως το «ντόπινγκ στον αθλητισμό».