Oι άνευ προηγουμένου επενδύσεις έσωσαν τη Ρωσία από τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Oι άνευ προηγουμένου επενδύσεις έσωσαν τη Ρωσία από τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης
Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις, γεννήθηκαν νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων υποστηρίχθηκαν με κρατικά δάνεια ή επιδοτήσεις.

Η Ρωσία σκοπεύει να βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση και τη βαθύτατη ύφεση που απειλεί την 20ετή διακυβέρνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την ομοβροντία των ρωσικών κυρώσεων.

Οι εξαγωγές έφεραν ζεστό χρήμα στα ταμεία της κυβέρνησης και των ρωσικών εταιρειών, τροφοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου άνοδο στις επιχειρηματικές επενδύσεις που αποδείχτηκε ιδιαιτέρως κρίσιμη για την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής, περίπου ένα έτος μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Μεγάλες και μικρές εταιρείες επένδυσαν για να αντικαταστήσουν ξένο εξοπλισμό και λογισμικά ή διοχέτευαν χρήματα στην κατασκευή νέων αλυσίδων εφοδιασμού προς νέες εναλλακτικές αγορές για τα ρωσικά προϊόντα.

Ωστόσο, όπως οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές στραγγαλίζουν τα έσοδα στο Κρεμλίνο, το μέλλον για τις επενδύσεις τίθεται επίσης εν αμφιβόλω. Αν και η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας προβλέπουν μια περίοδο σταθερότητας ή μόνο μια μικρή υποχώρηση των δραστηριοτήτων, η συρρίκνωση των εταιρικών κερδών και η πίεση από τις κυρώσεις θα ανακόψουν τη δυναμική της Μόσχας και θα εντείνουν την αβεβαιότητα που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των δαπανών, αν και μικρότερη σε κλίμακα, όπως εκτιμά η Όλγα Μπελένκαγια, οικονομολόγος της Finam στη Μόσχα.

«Φαίνεται ότι οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και τις κρατικές εταιρείες μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω, αλλά οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα πρόκειται να μειωθούν», σημειώνει, τη στιγμή που η ανθεκτικότητα των ρωσικών επιχειρήσεων ήταν θέμα επιβίωσης ενώ τώρα καλούνται να αντέξουν έναν «διαρθρωτικό μετασχηματισμό» της οικονομίας που πολιορκείται από κυρώσεις. Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είτε αύξησαν τις επενδύσεις είτε τις διατήρησαν αμετάβλητες το 2022, κάτι που εξηγείται από το γεγονός πως η παραγωγή διολίσθησε μόνο κατά 2%, πολύ λιγότερο από την οικονομική κατάρρευση που προέβλεπαν οι αναλυτές, αμέσως μετά την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις, γεννήθηκαν νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων υποστηρίχθηκαν με κρατικά δάνεια ή επιδοτήσεις. «Υπήρξε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων που διατέθηκε για εμάς. Ήμασταν επιλέξιμοι για δύο προγράμματα κρατικής στήριξης ενώ υποβάλαμε αίτηση για ένα» επισημαίνει η Μαρία Ρομανόφσκαγια που άνοιξε κατάστημα με καλλυντικά όταν δυτικοί κολοσσοί με προϊόντα καλλωπισμού εγκατέλειψαν τα ρωσικά εδάφη.

Το χρήμα που μοιράζει η κυβέρνηση αλλά και τα έσοδα των εταιριών που συνεισφέρου στην ρωσική οικονομία αντικατοπτρίζουν επίσης την ανάγκη για ανάπτυξη νέων υποδομών στον τομέα του εμπορίου αφού η Μόσχα αναγκάστηκε ουσιαστικά να εγκαταλείψει διαδρομές προς τις παραδοσιακές δυτικές αγορές που κάποτε της έδιναν εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Η απομάκρυνση από τους διαχρονικούς πελάτες της Ρωσίας ανάγκασε τον ενεργειακό γίγαντα Gazprom να διπλασιάσει το επενδυτικό του πρόγραμμα, αυξάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ της δαπάνες του το 2023 ώστε να στρέψει τις εξαγωγές του προς καινούργιους προορισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Από ελεγκτικό «κόσκινο» 2.500 υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών

Goldman Sachs: Πώς οι κινήσεις της ΕΚΤ στα επιτόκια «χτυπούν» το ευρωπαϊκό real estate

H Vacheron Constantin μόλις παρουσίασε μια νέα επιθετική έκδοση του χρονογράφου Overseas 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider