Νέο μεγάλο διαγωνισμό για την κατασκευή υποδομών άρδευσης, μέσω ΣΔΙΤ, στο Λασίθι Κρήτης, εκτιμώμενης αξίας 117 εκατ. ευρώ (κατασκευή συν πληρωμές διαθεσιμότητας) προκήρυξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Νομού Λασιθίου και Συνοδά Έργα - Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού». Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά το μέγιστο σε 25 έτη. Ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 23η/3/2023.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εντάξει το έργο στο «ΥΔΩΡ 2.0» το οποίο αποτελεί ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κόστη και οι πληρωμές διαθεσιμότητας
Η Αναθέτουσα Αρχή, μετά την έναρξη λειτουργίας του Έργου, θα καταβάλει στον ιδιώτη πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί καταρχάς σε καθαρά παρούσα αξία στο κατ' ανώτατο ποσό των 55,9 εκατομμυρίων Ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον Ι.Φ.Σ. θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του Διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί επακριβώς στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών κατά το ΙΙ Στάδιο της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού. Η χρηματοδότηση του Έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή / και δανειακά κεφάλαια της ΑΕΕΣ που θα συστήσει ο Ανάδοχος.
Το συνολικό ενδεικτικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 61,9 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του Έργου, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται στα 18,6 εκ. ευρώ κατά μέγιστο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Συνοπτικά ο Ιδιώτης Φορέας Σύμπραξης:
- θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου όπως αυτό θα προσδιορισθεί στην Σύμβαση Σύμπραξης,
- θα εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους και θα μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου
- θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ,
- θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση στο τέλος της Συμβατικής Περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.
Ποιο είναι το αντικείμενο της σύμβασης
Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Χοχλάκια και Άγ. Ιωάννη, με κατασκευή λιμενοδεξαμενής στην πρώτη, και φράγματος στην δεύτερη.
- Το πρώτο υποέργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κλπ.). για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας.
- Το δεύτερο υποέργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, έργα διανομής και έργα των δικτύων άρδευσης), εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.
Α. Υποέργο Χοχλάκια
Στόχος του υποέργου είναι:
- H ενίσχυση στην κάλυψη των αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων: o κατά 65% του δικτύου Παλαικάστρου έκτασης 5.000 στρεμμάτων περίπου (με επιπλέον περί τα 1.500 στρεμμάτων αρδευόμενα από ιδιωτικά έργα), και o κατά 35% του δικτύου Λαγκάδας έκτασης 2.500 στρεμμάτων περίπου, οι οποίες σήμερα καλύπτονται πλημμελώς λόγω ανεπάρκειας των υφιστάμενων πηγών υδροδότησης
- Η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος της εν λόγω περιοχής
- Η υποβοήθηση της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της εν γένει ανάπτυξης της ιδιαίτερα παραγωγικής αγροτικής περιοχής της Νοτιοανατολικής Κρήτης
Η Λιμνοδεξαμενή θα κατασκευασθεί σε θέση ευρισκόμενη επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, περί τα 2 χιλιόμετρα δυτικά των ορίων του οικισμού Χοχλακιών και θα τροφοδοτείται από την παροχή της πηγής Χοχλακιών και τις παροχές του ως άνω ρέματος. Η περιοχή κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης και διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Σητείας (Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου) και στην Περιφέρεια Κρήτης. Στις άμεσα ωφελούμενες από το υπό μελέτη υποέργο Τοπικές Κοινότητες περιλαμβάνονται οι Τοπικές Κοινότητες (Τ.Κ.) Καρυδίου και Παλαικάστρου της Δημοτική Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας.
Β. Υποέργο : Αγ.Ιωάννης
Στόχος του υποέργου είναι η αποθήκευση της επιφανειακής απορροής της λεκάνης του ρέματος Αγ. Ιωάννη και η ενίσχυσή της με πλεονάζοντα ύδατα των πηγών Ψυχρού, του ορεινού όγκου Θρυπτής, που σήμερα τα ύδατα αυτά, χάνονται ανεκμετάλλευτα, με τελικό σκοπό την αρδευτική ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής του Αγ. Ιωάννου. Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής όσο όμως και για την τουριστική, αφού εμμέσως συμβάλλει και στην εξοικονόμηση καλής ποιότητας υδρευτικού νερού που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση.
Η σημασία του έργου είναι γενικότερης εμβέλειας λόγω της θέσης την οποία κατέχει ο Ν. Λασιθίου στην εθνική οικονομία (πρώτος νομός στην παραγωγή πρώιμων οπωροκηπευτικών). Με την κατασκευή του έργου αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,7 x 106 m3 νερού ετησίως, τα οποία θα βελτιώσουν τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούνται από την παρατεταμένη λειψυδρία, η οποία επιβαρύνει την περιοχή ιδιαίτερα κατά το θέρος, που οι γενικότερες υδρολογικές απαιτήσεις είναι υψηλότερες.
Με τις ανωτέρω ποσότητες νερού θα αρδευτούν τέσσερις αρδευτικές ζώνες, καθαρής έκτασης 7.500 στρεμμάτων και ακαθάριστης έκτασης 10.425 στρεμμάτων, κυρίως ελαιώνων, μέσω υφιστάμενων και προτεινόμενων από το παρών έργο αρδευτικών δικτύων.
Η αρδευόμενη περιοχή αφορά τις περιοχές κοντά στους οικισμούς Κουτσουνάρι, Φέρμα, Αγιά Φωτιά και Αγ. Ιωάννη της Τοπικής κοινότητας Αγ. Ιωάννη της Δημοτική Ενότητας Ιεράπετρας του Δήμου Ιεράπετρας του Νομού Λασιθίου και περικλείεται μεταξύ των ορίων: στις νότιες παρυφές του ορεινού όγκου Τρυπητή – Καταλύματα την λοφώδη περιοχή στις νότιες παρυφές του ορεινού όγκου Κουφωτό – Θρυπτής μέχρι νότια του οικισμού Άγιος Ιωάννης και νότια της περιοχής Ψυχρό. Στις δυτικές παρυφές του όρους Στρογγυλή στις περιοχές Βορεινοσπηλιάρες και Τραπέζες στα ανατολικά μέχρι δυτικά του οικισμού Αγία Φωτιά. Νότια η θάλασσα (Λιβυκό Πέλαγος). Δυτικά οι θέσεις Ακρέββατο και Παπληνού. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 10 έως 480 μέτρα.