Ρεύμα: Οριακή μείωση 3% στις τιμές Μαρτίου για τα νοικοκυριά – Τα φθηνότερα τιμολόγια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Οριακή μείωση 3% στις τιμές Μαρτίου για τα νοικοκυριά – Τα φθηνότερα τιμολόγια
Από 10 έως 21,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται για την 1η κλίμακα κατανάλωσης οι επιβαρύνσεις των οικιακών καταναλωτών για τον επόμενο μήνα, συνυπολογίζοντας την επιδότηση. Μειωμένα ή σταθερά τιμολόγια για τις περισσότερες εταιρείες. Στα 16,2 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή, από 16,7 λεπτά τον Φεβρουάριο.

Μικρή αποκλιμάκωση έφερε τον Μάρτιο στα οικιακά τιμολόγια των περισσότερων προμηθευτών ρεύματος η διατήρηση της επιδότησης στο ίδιο ύψος με τον Φεβρουάριο, σε συνδυασμό με τις χρεώσεις που έχουν ανακοινώσει για τον επόμενο μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση των τιμολογίων μόλις δύο προμηθευτών καταγράφεται «καθαρή» ποσοστιαία αύξηση.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, οι χρεώσεις για τον Μάρτιο παρουσίασαν οριακή υποχώρηση, σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε, καθώς οι εταιρείες εκτιμούν πως οι χονδρεμπορικές τιμές θα παρουσιάσουν ελαφρά κάμψη με την είσοδο της άνοιξης, όταν και μειώνεται η ζήτηση για ρεύμα. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, η ενίσχυση για τα οικιακά τιμολόγια, και για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες), θα παραμείνει ίδια με τον Φεβρουάριο, στα 4 λεπτά του ευρώ ανά KWh.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Insider.gr, τα παραπάνω στοιχεία «μεταφράζονται» σε μείωση των τιμολογίων οκτώ εταιρειών. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η υποχώρηση κινείται σε μονοψήφια ποσοστά. Επίσης, οι «καθαρές» τιμές τριών εταιρειών παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Συνολικά, η μέση «καθαρή» τιμή διαμορφώνεται στα 16,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένη κατά 3% έναντι των 16,7 λεπτών ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο. Τα δύο φθηνότερα τιμολόγια διαμορφώνονται για τον Μάρτιο στα 10 και 10,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή σε επίπεδα πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Στα 10,5 λεπτά ανά kWh κινήθηκε το πιο οικονομικό τιμολόγιο και τον μήνα που διανύουμε.

Την ίδια στιγμή, ούτε στα ακριβότερα τιμολόγια καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές. Έτσι, η υψηλότερη «καθαρή» τιμή για τον επόμενο μήνα είναι 21,6 λεπτά ανά KWh, από 21,9 τον Φεβρουάριο.

* Για το πρόγραμμα ZeniΘ Power Home Basic

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις οικιακές καταναλώσεις πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, καθώς και σε αυτή την περίπτωση το bonus εξοικονόμησης διατηρείται στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στην περίπτωση πάντως των προμηθευτών που ανακοίνωσαν μειωμένες ονομαστικές χρεώσεις για τον Μάρτιο, τα νοικοκυριά με υψηλή κατανάλωση που είναι πελάτες τους θα δουν λιγότερο «φουσκωμένους» λογαριασμούς, ακόμη κι αν δεν πριμοδοτηθούν για εξοικονόμηση, μειώνοντας κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός των ενισχύσεων για τον Μάρτιο θα ανέλθει στα 58,5 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας τον δεύτερο μήνα που το σχετικό κονδύλι κινήθηκε κάτω από τα 100 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider