ΕΚΤ: Βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές προσδοκίες για πληθωρισμό, ανεργία, πίστωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές προσδοκίες για πληθωρισμό, ανεργία, πίστωση
Οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν ενώ οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας μειώθηκαν.

Μειώθηκαν οι καταναλωτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε 12 μήνες και σε τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022.

Από την άλλη, οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών μειώθηκαν περαιτέρω.

Οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν ενώ οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας μειώθηκαν.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για αύξηση της τιμής των κατοικιών τους τους επόμενους 12 μήνες αποδυναμώθηκαν, ενώ οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων παρέμειναν αμετάβλητες.

Πληθωρισμός

Ο διάμεσος ρυθμός αντιλαμβανόμενου πληθωρισμού τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 9,5% τον Ιανουάριο του 2023, από 9,9% τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 4,9% από 5%, ενώ οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τα τρία επόμενα έτη μειώθηκαν σημαντικά στο 2,5%, από 3% τον προηγούμενο μήνα.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν πολύ κάτω από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος, ιδίως σε ορίζοντα τριών ετών. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό 12 μήνες μπροστά αυξήθηκε, αλλά παρέμεινε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τα αυξημένα επίπεδα που παρατηρήθηκαν από τον Μάρτιο του 2022. Οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αλλά οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις για τον πληθωρισμό και προσδοκίες από τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες (ηλικίας 55-70).

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι το ονομαστικό εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά 1,3% τους επόμενους 12 μήνες, από 1% τον Δεκέμβριο. Αυτή η βελτίωση προήλθε κυρίως από ερωτηθέντες με εισόδημα των νοικοκυριών κάτω από το διάμεσο. Οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες ήταν περίπου σταθερές στο 6,3%. Οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μετριάστηκαν σημαντικά στο 3,8%, από 4,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία ερωτηθέντες (ηλικίας 55-70).

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, αν και εξακολουθούν να δείχνουν συρρίκνωση, οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να μετακινούνται προς τα πάνω και να διαμορφώνονται στο -1,2%, από -1,5% τον Δεκέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με τις υψηλότερες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 11,6%, έναντι 11,9% τον Δεκέμβριο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (11,3%). Τα τριμηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι, τον Ιανουάριο του 2023, οι ερωτηθέντες που ήταν άνεργοι ανέφεραν οριακή αύξηση στην αναμενόμενη πιθανότητα εύρεσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, η οποία αυξήθηκε στο 28,1%, από 27,9% τον Οκτώβριο του 2022. Οι εργαζόμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε σημαντικά, υποχωρώντας στο 8,1% τον Ιανουάριο, από 9,2% τον Οκτώβριο του 2022.

Πρόσβαση σε στέγαση και πίστωση

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι η αύξηση της τιμής του σπιτιού τους τους επόμενους 12 μήνες θα αποδυναμωθεί στο 2,5%, σε σύγκριση με 3% τον Δεκέμβριο του 2022. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες μπροστά παραμένουν γενικά σταθερές στο 4,9%, που είναι 1,6% υψηλότερες από στις αρχές του 2022. Η πρόσβαση στην πίστωση κατά τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη συνολικά, ενώ οι προσδοκίες για πρόσβαση στην πίστωση τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκαν ελαφρώς. Το μερίδιο των καταναλωτών που ανέφεραν ότι έκαναν αίτηση για πίστωση τους τελευταίους τρεις μήνες, και το οποίο ερευνάται σε τριμηνιαία βάση, μειώθηκε στο 13,6% τον Ιανουάριο, από 13,9% τον Οκτώβριο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Εφικτός ο στόχος για ρυθμίσεις δανείων 2 δισ. ευρώ έως τέλος Ιουνίου – Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών

BofA: Πλεόνασμα λιθίου το 2023 καθώς επιβραδύνεται η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα

Γερμανία: Αναπάντεχη αύξηση στις εργοστασιακές παραγγελίες Ιανουαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider