Αρκετά γαλαντόμο χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου των ηλιακών θερμοσίφωνων το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Aλλάζω Θερμοσίφωνα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των όρων που περιλαμβάνονται στον Οδηγό, ο οποίος δημοσιεύθηκε χθες.
Όπως εκτιμούν, ο προϋπολογισμός των 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος αναμένεται να καλύψει την απόκτηση περίπου 90.000 συστημάτων, για την αγορά όμως και την εγκατάσταση των οποίων θα χρειαστούν τρεις διαδοχικοί «κύκλοι» για να ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί οι δυνατότητες παραγωγής και εισαγωγής ηλιακών, όσο και ο αριθμός των συνεργείων τοποθέτησης στην Ελλάδα, δεν επαρκούν ώστε να αποκτήσουν ηλιακό 90.000 νοικοκυριά σε μία φάση. Ενδεικτικό είναι, όπως συμπληρώνουν, ότι μέσα σε όλη την προηγούμενη χρονιά, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν 120.000 ηλιακοί στη χώρα μας.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι οι επιδοτήσεις είναι αρκετά «γενναίες» για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Έτσι, το γεγονός ότι το πλαφόν ενίσχυσης φτάνει στα 904 ευρώ για την χαμηλότερη κατηγορία, ξεκινώντας από τα 500 ευρώ για τα υψηλότερα εισοδήματα (χωρίς μάλιστα να συνυπολογισθεί η επιδότηση του ΦΠΑ), αποτελεί πραγματικά οικονομικό κίνητρο, ώστε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά που αξιοποιούν τον ήλιο για δωρεάν ζεστό νερό χρήσης.
Ο κρίσιμος ρόλος της πιστοποίησης
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα, για τη διεκδίκηση επιδότησης, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Όπως συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ουσιαστικά κερδισμένοι θα είναι οι ωφελούμενοι που θα αξιοποιήσουν την επιδότηση ως ευκαιρία, ώστε να μην επιλέξουν ηλιακό με αποκλειστικό κριτήριο την τιμή (και επομένως τα χρήματα που θα χρειαστεί να συμπληρώσουν ), αλλά και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Κι αυτό γιατί ένας αξιόπιστος ηλιακός θα έχει υψηλότερη απόδοση και, το κυριότερο, μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής».
Η ποιότητα ενός ηλιακού «περνά» κατά κύριο λόγο από τα υλικά κατασκευής του, τα οποία όπως είναι φυσικό επηρεάζουν την τιμή του. Έτσι, ένα μοντέλο από «το πάνω ράφι» έχει μεγαλύτερη αντοχή, ώστε να εξασφαλίζει ζεστό νερό στο νοικοκυριά για έως και 20 χρόνια. Στον αντίποδα, στην αγορά διατίθενται μοντέλα με χαμηλότερες μεν τιμές, ωστόσο με αντίστοιχα χαμηλότερη ποιότητας και επομένως αισθητά μικρότερη διάρκεια «ζωής». Μάλιστα, υπάρχουν ηλιακοί που βγαίνουν «εκτός μάχης» σε μόλις 5 χρόνια.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου, ένα κριτήριο είναι η πιστοποίηση Solar Keymark και ποιο συγκεκριμένα αν αυτή καλύπτει αποκλειστικά στους συλλέκτες (τα πάνελ του ηλιακού) ή ολόκληρο το σύστημα. Στα μοντέλα που συγκαταλέγονται στη δεύτερη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι έχουν ακολουθηθεί κάποιο μίνιμουμ στάνταρ προδιαγραφών για όλα τα τμήματα του εξοπλισμού (όπως π.χ. και για το boiler), τα οποία όπως είναι φυσικό επηρεάζουν την αντοχή και τη λειτουργία του ηλιακού. Επομένως, οι εκπρόσωποι της αγοράς συμβουλεύουν την επιλογή προϊόντων με πιστοποίηση για όλο το σύστημα.
Πολλαπλάσιο όφελος από ένα ποιοτικό μοντέλο
Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος «ζωής» ενός ηλιακού, τόσο μεγαλύτερη είναι και η οικονομία που προσφέρει από την εξοικονόμηση ρεύματος. Με την επιδότηση, η τιμή ενός ποιοτικού ηλιακού για 4μελή οικογένεια (με boiler 160 λίτρων και συλλέκτες 2,6 τετ. μέτρων) ουσιαστικά «κουρεύεται» τουλάχιστον κατά 50%.
Επομένως, χάρις στην επιδότηση, η απόσβεση γίνεται σε μόλις 3 χρόνια. Για τα υπόλοιπα 17 έτη που θα παραμείνει σε λειτουργία, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί με μικρότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέσα στην ενεργειακή κρίση και ελαφρώς μεγαλύτερες από την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση. Στο δυσοίωνο σενάριο, που οι τιμές παραμένουν «φουσκωμένες» τα επόμενα χρόνια, τότε η εξοικονόμηση ξεπερνά τα 9.000 ευρώ.
Αντίθετα, μπορεί η απόσβεση ενός λιγότερο ποιοτικού μοντέλου να γινόταν πάνω-κάτω στα ίδια έτη (καθώς έχει μικρότερη απόδοση), ωστόσο είναι υποπολλαπλάσιο το χρονικό διάστημα που θα συνεχίσει να λειτουργία, παρέχοντας δωρεάν ζεστό νερό. Επομένως, είναι υποπολλαπλάσιο και το «καθαρό» κέρδος.