Στουρνάρας: Δυσκολότερο το μακροοικονομικό περιβάλλον για την επόμενη κυβέρνηση - Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Δυσκολότερο το μακροοικονομικό περιβάλλον για την επόμενη κυβέρνηση - Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί
Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, σημειώνοντας: «50 μονάδες βάσης ακόμα; 25; 50; Νομίζω μέχρι εκεί θα πάει».

Για ένα μακροοικονομικό «περιβάλλον πιο δύσκολο» έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας την ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να διατηρήσει όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας παγκοσμίως.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές, επέστησε την προσοχή, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό «στην Ελλάδα να αποκτήσουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και να διατηρήσουμε τα μαξιλάρια ασφαλείας που έχουμε για όσο διάστημα θα υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

«Τα τελευταία χρόνια συνέβησαν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, ξεκινήσαμε με την πανδημία, κατόπιν είχαμε και έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δημιούργησε ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά λοιπόν εάν προστεθεί μάλιστα και η σινοαμερικανική – ας το πω έτσι – ένταση και σε θέματα οικονομίας, με την επιβολή δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο, έχουμε ένα περιβάλλον πιο δύσκολο από αυτό που είχαμε πριν. Άρα αυτό για εμάς σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και εννοώ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας, να προχωρήσουμε, να κλείσουμε τα κενά, δηλαδή να προχωρήσουμε επιτέλους στην τραπεζική ένωση, σε μια πιο συντονισμένη οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα βεβαίως να αποκτήσουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και να διατηρήσουμε τα μαξιλάρια ασφαλείας που έχουμε για όσο διάστημα θα υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» επεσήμανε.

Σχετικά με το εάν ο ίδιος ανησυχεί για το «αύριο» και τον αντίκτυπο για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Νομίζω ότι έχουμε γίνει σοφότεροι με την κρίση που περάσαμε το 2010, με τα μνημόνια που ήρθαν, τα οποία μνημόνια τελικά απεδείχθησαν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Τα μνημόνια μπορεί να συνεπάγονταν λιτότητα, αλλά από την άλλη μεριά, είχαμε μια πολύ μεγάλη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους».

Ο ίδιος τόνισε, ακόμα, ότι σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα από το παρελθόν. «Και η οικονομία και το δημόσιο χρέος και οι ελληνικές τράπεζες. Άρα λοιπόν είμαστε, δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη θωρακισμένη, γιατί είναι πολύ φορτισμένη, θα έλεγα όμως ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι στο παρελθόν, χάρη στις θυσίες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι θυσίες αυτές είχαν βέβαια και την άλλη πλευρά του νομίσματος, τη μεγάλη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Σήμερα το δημόσιο χρέος εξυπηρετείται με ένα μέσο επιτόκιο 1,4% από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Έχει μέση διάρκεια 20 χρόνια. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την Ελλάδα, δεν τα είχαμε ποτέ σχεδόν στο παρελθόν. Πρέπει να τα διατηρήσουμε όμως και αυτό είναι το μέλημά μας και στην Τράπεζα της Ελλάδος και ελπίζω και στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές» σημείωσε.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι «η λέξη φόβος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Υπάρχει σκληρή δουλειά, υπάρχει πολύ καλή εποπτεία, υπάρχει επαγρύπνηση. Αυτά χρειάζεται. Ο φόβος δεν χρειάζεται να υπάρχει».

Αναφερόμενος στις εκλογές, παρατήρησε ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ένα μακροοικονομικό περιβάλλον δυσκολότερο από ό,τι η προηγούμενη, διότι τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα, διότι θα έχουμε ένα σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που τώρα έχει μπει λίγο στις καλένδες λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά από του χρόνου θα ισχύσει με τον άλφα ή με το βήτα τρόπο, άρα οι συνθήκες θα είναι κατά τι δυσκολότερες. Παρά το γεγονός βεβαίως ότι έχουμε και τα θετικά στοιχεία, έχουμε ένα πολύ γενναιόδωρο διαρθρωτικό ταμείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας δώσει 40 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 5, 6 χρόνια. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα μας δώσει άλλα 30. Ήδη έχουμε εκταμιεύσει 11 εάν δεν κάνω λάθος από το Ταμείο αυτό. Κινείται πολύ γρήγορα. Άρα υπάρχουν και τα δύσκολα, υπάρχουν και τα εύκολα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εύκολα και να προσπαθήσουμε να μην δημιουργηθούν συνθήκες για τα δύσκολα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οποιαδήποτε από τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης και συνέβαλαν στη σωτηρία της, ότι τώρα θα φερθούν με ένα διαφορετικό τρόπο».

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, αναγνώρισε ότι «αυξήθηκε λίγο σε απόλυτα νούμερα», αλλά «αυτό που έχει σημασία είναι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό κοιτάζουν όλοι και ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε δραματικά. Αλλά δεν θα είμαστε τόσο τυχεροί τα επόμενα χρόνια. Αυτό θέλω να τονίσω. Γι’ αυτό είπα ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο τυχερή όσο η προηγούμενη».

Σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά. 50 μονάδες βάσης ακόμα; 25; 50; Νομίζω μέχρι εκεί θα πάει».

Αναφορικά με το «πάγωμα» των επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια, ο ίδιος σημείωσε ότι εάν γινόταν νωρίτερα, «αυτό θα επιβάρυνε πολύ περισσότερο τις τράπεζες. Τώρα οι τράπεζες ξέρουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, άρα είναι λελογισμένο το κόστος το οποίο θα φέρουν. Πρέπει να το προσέχουμε και αυτό, γιατί και οι τράπεζες πέρασαν από μια μεγάλη κρίση κατά το παρελθόν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «φρένο» στις πληθωριστικές πιέσεις: Άνοδος κατά 4,6% τον Μάρτιο - Ισχυρή υποχώρηση στο ρεύμα

ΕΦΚΑ: Ενεργοποιείται σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση κορονοφειλών έως 72 δόσεις

Εφορία: Ελεγκτικό «σαφάρι» σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα εντός και εκτός Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider