Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed, που συνεδρίασαν λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, συμφώνησαν ότι η πίεση στον τραπεζικό τομέα, θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει, ενώ επί τάπητος βρέθηκε και η παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Το αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης των ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση αργότερα φέτος «με ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», όπως τονίζεται. Ενώ, ο αντιπρόεδρος, Μάικλ Μπαρ διαβεβαίωνε ότι ο τραπεζικός τομέας «είναι υγιής και ανθεκτικός», δεν ήταν λίγα τα μέλη της FOMC που υποστήριξαν ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχτεί «χτύπημα».
«Πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πιθανές επιπτώσεις του τραπεζικού στρες τους οδήγησαν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για το ανώτατο επιτόκιο που θα χρειαζόταν για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός», υπογραμμίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 21-22ης Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι της Fed προχώρησαν στην ένατη σερί αύξηση επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης την τελευταία φορά, κα το εύρος έφτασε στο 4,75%-5%, το υψηλότερο από το 2007 ενώ η επίμαχη απόφαση ελήφθη ομόφωνα στη σχετική ψηφοφορία.
Τα πρακτικά έδειξαν, ωστόσο, ότι υπήρχαν σοβαρές σκέψεις για παύση του ρυθμού των επιτοκιακών ανόδων στη συνεδρίαση, αλλά τελικά οι ενδοιασμοί όσων εξέφρασαν προβληματισμούς, κάμφθηκαν όταν αντιλήφθηκαν πως οι προσπάθειες της Fed σε συντονισμό με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες βοηθήσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες και να μειωθούν οι άμεσοι κίνδυνοι.
Στην απόφαση για τα επιτόκια, οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και ίσως χρειαστούν κάποιες περαιτέρω αυξήσεις για να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις τους, υπό το φως των εξαιρετικά αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, επανέλαβαν ότι «παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες».
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν στη συνάντηση ότι βλέπουν τις τιμές να υποχωρούν περαιτέρω, όμως η ανησυχία για τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες παρέμεινε υψηλή, ιδίως υπό το πρίσμα των τραπεζικών προβλημάτων. Μετά την κατάρρευση της SVB και δύο άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, τα στελέχη της Fed διευκόλυναν τον δανεισμό των τραπεζών, στηρίζοντας τον κλάδο ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματά του, αν και αναμένουν γενικευμένη μεταβλητότητα και αστάθεια.
«Ακόμη και με αυτές τις ενέργειες, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι υπήρχε σημαντική αβεβαιότητα ως προς το πώς θα εξελιχθούν αυτές οι συνθήκες», καταλήγουν τα πρακτικά.