Οι ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και αυτό συσσωρεύεται προκαλώντας «πονοκεφάλους» στην διεθνή κοινότητα καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παλεύουν με τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μάλπας.
Μιλώντας στο CNBC, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G-7 στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ότι το παγκόσμιο χρέος κινείται σε επίπεδα - ρεκόρ και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να υπάρξει σταθερότητα. «Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ για τις αναπτυγμένες οικονομίες είναι υψηλότερος από ποτέ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι και οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης ένα παρόμοιο ζήτημα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκφράσει την ανάγκη για διαφάνεια στην διαχείριση του αυξανόμενου χρέους εν μέσω μιας σειράς παγκόσμιων οικονομικών τριγμών, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και του επίμονου πληθωρισμού.
«Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι αναπτυγμένες οικονομίες είναι να προσπαθήσουν να βρουν ένα σταθερό περιβάλλον, ώστε η ανάπτυξη να επανέλθει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο σε αυτό το σημείο», εξήγησε ο κ. Μάλπας, προειδοποιώντας πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα «διπλό χάος»: του αυξημένου κόστους του χρέους και της αδυναμίας ανατροπής της κατάστασης.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποίηση Τζέιμι Ντάιμον: Πανικός θα καταλάβει τις αγορές όσο οι ΗΠΑ πλησιάζουν στη στάση πληρωμών
ΔΝΤ: «Πολύ σοβαρές επιπτώσεις» για την παγκόσμια οικονομία από μία πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ
Παράλληλα, ελέω των φόβων μιας πιθανής αμερικανικής χρεοκοπίας εντείνεται και μετά το «καμπανάκι» της Τζάνετ Γέλεν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.
«Οι πιθανές συνέπειες από μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια και ευρύτερη αστάθεια» τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ, μια εξέλιξη που όπως παρατήρησε «θα ερχόταν να προστεθεί στα σοκ των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία».
«Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ γίνονται σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία» σημείωσε. «Η εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, εάν υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ. Και ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις πλευρές στις ΗΠΑ να ενωθούν για να καταλήξουν σε συναίνεση για την επείγουσα αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» επεσήμανε.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε, εν τω μεταξύ, ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ «θα πυροδοτούσε παγκόσμια ύφεση» και «θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας».
Όπως ανέφερε ακόμα σήμερα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η αύξηση των επιτοκίων έχει πλήξει ήδη ορισμένες χώρες, ειδικά εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους και το 45% βρίσκεται σε κίνδυνο, προβλέποντας ότι παγκόσμια ανάπτυξη, την επόμενη πενταετία, θα καταγράψει τις πιο αδύναμες επιδόσεις των τελευταίων 30 ετών.