Ρεύμα: Αρχές Ιουλίου ο πρώτος διαγωνισμός για μπαταρίες – Προ των πυλών η προκήρυξη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Αρχές Ιουλίου ο πρώτος διαγωνισμός για μπαταρίες – Προ των πυλών η προκήρυξη
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στόχος είναι έως τις αρχές Αυγούστου να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των έργων που θα προκριθούν από τη διαδικασία και επομένως θα λάβουν ενίσχυση. Τον Σεπτέμβριο η επόμενη δημοπρασία, για το δεύτερο «κύμα» μπαταριών που θα ενταχθούν στο σχήμα στήριξης, και στο τέλος του έτους ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός.

Ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα προβλέπεται για την πρεμιέρα εφαρμογής του σχήματος ενίσχυσης μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο οι πρώτες επενδύσεις να οριστικοποιηθούν έως τις αρχές Αυγούστου. Τα έργα αυτά θα έχουν διορία να υλοποιηθούν έως τον Δεκέμβριο του 2025, ώστε με τη λειτουργία τους στη συνέχεια να στηρίξουν την ακόμη μεγαλύτερη «πράσινη στροφή» του εγχώριου ενεργειακού μίγματος, με την περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στην κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα στήριξης «ενεργοποιήθηκε» πριν από λίγες ημέρες, με Απόφαση του προηγούμενου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος ώστε να διεξαχθούν από τη ΡΑΑΕΥ οι τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται στο εν λόγω πλαίσιο, μέσα από τις οποίες θα προκριθούν αυτόνομες (standalone) μπαταρίες συνολικής ισχύος 1.000 MW, λαμβάνοντας επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση.

Όπως είναι φυσικό, η πρεμιέρα του σχήματος θα γίνει με την πρώτη δημοπρασία, με την οποία θα κατακυρώσει επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση ένα χαρτοφυλάκιο μπαταριών συνολικής ισχύος 400 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η προκήρυξη της διαδικασίας πρόκειται να γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, με την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι προσφορές στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από τη ΡΑΑΕΥ, ώστε μέχρι τις αρχές Αυγούστου να έχει «κλειδώσει» η λίστα των προκρινόμενων έργων.

«Βροχή» υποψήφιων επενδύσεων

Με τα έως τώρα δεδομένα στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι οι αναλυτές θεωρούν πως οι επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορούσαν να καταστούν οικονομικά βιώσιμες στο άμεσο μέλλον, βασιζόμενες αποκλειστικά τα έσοδά τους από τη συμμετοχή στις χονδρεμπορικές αγορές. Επομένως, η επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση προορίζεται να δώσει το απαραίτητο έναυσμα για την εκκίνηση του συγκεκριμένου κλάδου και στη χώρα μας, ο οποίος θεωρείται ζωτικός για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος.

Από την άλλη πλευρά, το σχήμα στήριξης «μεταφράζεται» για τις ενεργειακές εταιρείες και τα fund σε επενδύσεις με εγγυημένα έσοδα και, κατά συνέπεια, σε κίνητρο συμμετοχής στη δημοπρασία (όπως και τις δύο επόμενες που θα ακολουθήσουν). Μάλιστα, η ανάγκη του ενεργειακού συστήματος για μπαταρίες δεν πρόκειται να εξαντληθεί στα 1.000 MW του σχήματος στήριξης, καθώς για παράδειγμα το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει την ανάπτυξη έως το 2030 standalone μπαταριών συνολικής ισχύος 5.600 MW.

Επίσης, η συμμετοχή στον τομέα της αποθήκευσης, ήδη από την εκκίνησή του, θα δώσει την ευκαιρία στους «παίκτες» της αγοράς να αναλύσουν στην πράξη τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας των αυτόνομων μπαταριών, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον επενδυτικά, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για την εποχή όπου οι μπαταρίες θα είναι οικονομικά βιώσιμες αποκλειστικά με όρους αγοράς.

Τα δύο αυτά πλεονεκτήματα δικαιολογούν τις εκτιμήσεις ειδικών για τεράστια συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών «παικτών» ήδη από τον πρώτο διαγωνισμό του Ιουλίου. Προς την ίδια κατεύθυνση «δείχνει» εξάλλου και ο τεράστιος αριθμός υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων που έχουν κάνει το πρώτο αδειοδοτικό βήμα ωρίμανσης, λαμβάνοντας την αντίστοιχη άδεια από τη ΡΑΑΕΥ. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, πως στο μητρώο Αδειών μονάδων αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ δίνουν αυτή τη στιγμή «το παρών» ούτε λίγο ούτε πολύ 431 έργα, συνολικής ισχύος 23.600 MW περίπου.

Πώς θα τρέξει ο διαγωνισμός

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στους διαγωνισμούς θα μπορούν να λάβουν μέρος έργα με άδεια Αποθήκευσης, τα οποία δηλαδή έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης. α έργα που θα προκριθούν θα είναι εκείνα που θα διεκδικήσουν τη μικρότερη αποζημίωση, δηλαδή το μικρότερο ετήσιο Έσοδο Αναφοράς («ταρίφα»), εκφρασμένο σε ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος.

Η τιμή εκκίνησης στην πρώτη δημοπρασία έχει οριστεί στα 11.500 ευρώ ανά MW ανά έτος. Τα έργα αυτά είναι και εκείνα που θα λάβουν ενίσχυση και στο CAPEX τους, η οποία για τις δύο πρώτες δημοπρασίες θα είναι ίση με 200.000 ευρώ ανά MW.

Στην πράξη, το ετήσιο Έσοδο Αναφοράς εκφράζει τις προσδοκώμενες απολαβές των μονάδων από τη λειτουργία τους, για μία 10ετία. Αν τα ποσά που συγκεντρώσει κάποιον χρόνο μία μονάδα από τη συμμετοχή της στις αγορές είναι λιγότερα από αυτή την «ταρίφα» της, τότε η διαφορά θα συμπληρώνεται μέσω κρατικής ενίσχυσης. Αν πάλι τα ποσά που συγκεντρώσει είναι περισσότερα, τότε θα επιστρέφει τα «υπερέσοδά» της.

«Οδηγός» οι προθεσμίες από το RRF

Ανάλογα «πυκνές» με την πρώτη δημοπρασία, θα είναι οι διαδικασίες και για τους επόμενους δύο διαγωνισμούς που προβλέπονται στο σχήμα, καθώς η επόμενη δημοπρασία πρόκειται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο – και επομένως να προκηρυχθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του ίδιου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι από τον δεύτερο διαγωνισμό θα δημοπρατηθεί ισχύς 300 MW για μονάδες αποθήκευσης.

Επίσης, προς το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί ο τρίτος διαγωνισμός, για έργα 300 MW. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους διαγωνισμούς, στους οποίους θα μπορούν να λάβουν μέρος έργα που προορίζονται για οποιαδήποτε περιοχή του διασυνδεδεμένου συστήματος, στην τελευταία αυτή δημοπρασία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μόνο υποψήφιες επενδύσεις στις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη). Όπως και στην «πρεμιέρα» του σχήματος, όλα τα προκριθέντα έργα θα πρέπει να είναι έτοιμα έως το τέλος του 2025.

Οι σφιχτές προθεσμίες οφείλονται στην ανάγκη τήρησης των διοριών που τίθενται για τη συγκεκριμένη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι αυτό γιατί τα 200 εκατ. της επενδυτικής ενίσχυσης των δύο πρώτων «κυμάτων» μπαταριών θα προέλθουν από το «Ελλάδα 2.0».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider