Στο 2,1% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που έδειξαν επίσης ανάπτυξη 2,1% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αναθεωρήσεις προς τα κάτω για το 2022.
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στο σύνολο της ΕΕ όπως και σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ - τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη - αυξήθηκε κατά 1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, μετά από ανάπτυξη 1,7% στην ΕΕ και 1,8% στην Ευρωζώνη που σημειώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο.
Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της, η Eurostat υπολόγιζε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,3% για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εν τω μεταξύ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης, όπως και της ΕΕ, συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1% και στην ΕΕ κατά 0,2%.
Όσον αφορά ειδικότερα στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ σε τριμηνιαία βάση (ήτοι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022) το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 0,1%.
Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες, η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση σημειώθηκε στην Ισπανία (3,8%), ενώ ακολούθησαν η Κύπρος (3,4%) και η Μάλτσα (3,2%). Οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Εσθονία (-3,7%), η Λιθουανία (-2,7%) και η Ουγγαρία (-1,1%), ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης σε Γερμανία (-0,5%), Τσεχία και Φινλανδία (-0,4%), όπως και Ιρλανδία (-0,3%).
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, Πολωνία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης (3,8%) και ακολούθησαν το Λουξεμβούργο (2%) και η Πορτογαλία (1,6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-4,6%), στη Λιθουανία (-2,1%) και στην Ολλανδία (-0,7%). Συρρίκνωση γνώρισε και σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ της Γερμανίας (-0,3%).