Εξασθένισε η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα τον Μάιο καθώς τόσο η βιομηχανική παραγωγή, όσο και οι λιανικές πωλήσεις «πάτησαν φρένο», εντείνοντας τις πιέσεις προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,5% τον Μάιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 12,7%, κάτω από τη μέση εκτίμηση για αύξηση 13,7%.
Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος επιβραδύνθηκε στο 4% τους πρώτους 5 μήνες του έτους, έναντι εκτιμήσεις για 4,4%.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο μεσοπρόθεσμου δανεισμού, σε μια κίνηση που αναμενόταν ευρέως την ώρα που η ανάκαμψη της οικονομίας από τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία εξακολουθεί να χάνει τη δυναμική της. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους για δάνεια αξίας 237 δισ. γουάν (33 δισ. δολάρια) κατά 10 μονάδες βάσης -από το 2,75%, στο 2,65%.
Αναμένονται νέα νομισματικά μέτρα
Η ανάκαμψη της Κίνας έχει χάσει τη δυναμική της τους τελευταίους μήνες μετά την αρχική ώθηση που είχε δώσει στο α' τρίμηνο η άρση των περιορισμών της πανδημίας. Η οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από αντίξοες συνθήκες, όπως η αδύναμη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, η παραπαίουσα αγορά ακινήτων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για εξαγωγές.
Η κεντρική τράπεζα έχει μπει σε mode χαλάρωσης της πολιτικής της, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν περισσότερα νομισματικά μέτρα στήριξης τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων των επιτοκίων ή μειώσεων των ελάχιστων απαιτούμενων ρευστών διαθεσίμων που υποχρεούνται να διακρατούν οι τράπεζες.