Reuters: Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια της από το 8% στο 20%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια της από το 8% στο 20%
Οι προβλέψεις κυμαίνονταν ευρέως, από 12,5% έως 30%, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει δώσει κανένα μήνυμα σχετικά με τα επόμενα βήματά της.

Μια τεράστια αύξηση στο κύριο επιτόκιο της αναμένεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σηματοδοτώντας την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν μετά από την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, μια αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 1.150 μονάδες, φτάνοντας το στο 20% από 8% που είναι μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5%, καθώς ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «εχθρός» των επιτοκίων, εφάρμοσε την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Όμως οι μειώσεις των επιτοκίων που ήρθαν εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού στην Τουρκία, οδήγησαν σε μια νομισματική κρίση, η οποία με τη σειρά της ενίσχυσε τον πληθωρισμό, στέλνοντάς τον σε υψηλό 24 ετών, στο 85,5% πέρυσι. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας εξαντλήθηκαν καθώς προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας αντιμετωπίζοντας την αλματώδη αύξηση της ζήτησης συναλλάγματος.

Αντιμέτωπος με την οικονομική αναταραχή καθώς εξελέγη στην τρίτη θητεία του τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν διόρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις αγορές, ως υπουργό Οικονομικών και την Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, πρώην τραπεζίτη της Wall Street, ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Η διάμεση πρόβλεψη 15 οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters για το βασικό επιτόκιο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής την επόμενη εβδομάδα ήταν 20%, το οποίο θα ήταν το υψηλότερο από τα μέσα του 2019 και η πρώτη αύξηση τον Μάρτιο του 2021.

Οι προβλέψεις κυμαίνονταν ευρέως, από 12,5% έως 30%, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει δώσει κανένα μήνυμα σχετικά με τα επόμενα βήματά της, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού και του μεγέθους των αυξήσεων, μετά τον διορισμό του Ερκάν την περασμένη εβδομάδα.

Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση για το βασικό επιτόκιο στο τέλος του έτους ανέμεναν περαιτέρω αυξήσεις, με τη διάμεση τιμή να διαμορφώνεται στο 30% και τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 18% και 35%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Πόσες ακόμα αυξήσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι τράπεζες - Τα «στοιχήματα» για Ιούλιο και Σεπτέμβριο

Bundesbank: Ύφεση στη Γερμανία για το 2023 - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός μέχρι το 2025

Ουόλερ (Fed): Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ δεν επηρέασε τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών

gazzetta
gazzetta reader insider insider