Τον δρόμο για νέες ομολογιακές εκδόσεις από τράπεζες, επιχειρήσεις με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, αλλά και από το Ελληνικό Δημόσιο, σηματοδοτεί η χθεσινή έκδοση της Alpha Bank ενόψει της προσδοκώμενης επενδυτικής βαθμίδας.
Η έκδοση του senior preferred ομολόγου της Alpha Bank που πραγματοποιήθηκε μια ανάσα από τις δεύτερες εθνικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αποτέλεσε νέο δείγμα εμπιστοσύνης των επενδυτών, όχι μόνο στις προοπτικές της ελληνικής τράπεζας, μετά και την πρόσφατη παρουσίαση του επικαιροποιημένου στρατηγικού πλάνου της Διοίκησής της για την περίοδο 2023 – 2025, αλλά και στη συνέχιση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων στη χώρα από μια ισχυρή κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη που μεταφράζεται για ακόμη μία φορά ως το σκαλοπάτι για την επενδυτική βαθμίδα, στην οποία η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα βρεθεί ίσως και στις αρχές φθινοπώρου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank, πραγματοποιώντας την δεύτερη από τις αρχές του 2023 έξοδό της στις αγορές, προσέλκυσε χθες πάνω από 145 επενδυτές που υπέβαλαν προσφορές 1,3 δισ. ευρώ – πάνω από τριπλάσιες του αρχικού στόχου της τράπεζας για άντληση 400 εκατ. ευρώ. Τελικά, η Alpha Bank άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 7% και κουπόνι στο 6,875%.
Όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη της αγοράς, η ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank και η επικείμενη επενδυτική βαθμίδα, δημιουργούν μετεκλογική «ορατότητα» για εκδόσεις από τράπεζες, επιχειρήσεις και Δημόσιο. Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς θεωρείται βέβαιο πως θα προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις για την άντληση κεφαλαίων MREL Ιούλιο ή Σεπτέμβριο.
Το ίδιο αναμένεται και από μια δεξαμενή επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στις αγορές, αλλά και από το Ελληνικό Δημόσιο. Στην αγορά εκτιμούν ότι ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν μάλιστα λόγο για έκδοση ομολόγου δεκαπενταετούς διάρκειας, την οποία δεν έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι εκτιμήσεις για το άνοιγμα του ΟΔΔΗΧ σε μεγαλύτερες διάρκειες ομολογιακών εκδόσεων, υποστηρίζονται και από τις επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Οι επενδύσεις των τραπεζών δείχνουν ότι οι αγορές κρατικών τίτλων με διάρκεια μικρότερη της πενταετίας, δεν είναι πλέον ελκυστικές.
Όπως αναφέρουν, ενδεικτικά, αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, στο τριετές κρατικό ομόλογο με λήξη το 2026, αν η τράπεζα μετατρέψει το επιτόκιο σε κυμαινόμενο, έχει αρνητικό spread – 10 μονάδες βάσης, δηλαδή «μπαίνει μέσα» από την επένδυσή της. Παραμένοντας σε σταθερό επιτόκιο, η τράπεζα έχει απόδοση 3,5%, η οποία δεν είναι συμφέρουσα. Αυτό, διότι η τράπεζα μπορεί να βγάλει την ίδια απόδοση καταθέτοντας ρευστότητα στην κεντρική τράπεζα στο 3,5%, χωρίς να αναλαμβάνει κανένα ρίσκο. Μετά δε την τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, το επιτόκιο κατάθεσης ρευστότητας στην κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξηθεί στο 3,75%, αποφέροντας άκοπα ακόμη μεγαλύτερο κέρδος στις τράπεζες. Η προοπτική αυτή μηδενίζει πρακτικά το ενδιαφέρον για αγορές κρατικών ομολόγων σε μικρές διάρκειες και ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενη έκδοση 15ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.