Αγροδιατροφή ΕΕ: Eξαγωγές ρεκόρ τον Μάρτιο - Τα κορυφαία προϊόντα και οι top προορισμοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγροδιατροφή ΕΕ: Eξαγωγές ρεκόρ τον Μάρτιο - Τα κορυφαία προϊόντα και οι top προορισμοί
Συνέχισε την ανοδική του πορεία το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συνέχισε την ανοδική του πορεία το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, μετά την ανάκαμψη των εξαγωγών τον Φεβρουάριο, αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές και τον Μάρτιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικό πλεόνασμα 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 28% σε μηνιαία βάση.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές τον Μάρτιο κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και ανήλθαν σε 21,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν ιδίως για τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα αλευροποιίας, τα παρασκευάσματα φρούτων, τους καρπούς με κέλυφος και τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τρεις κύριοι προορισμοί των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης και διαμορφώθηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν ιδίως για τη ζάχαρη και την ισογλυκόζη, τα σιτηρά και τα προϊόντα καπνού, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Οι τρεις κύριες χώρες εισαγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 για τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ ήταν η Βραζιλία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Πώς θα απαλλαγεί η αγροτική γη από τα κατάλοιπα πολέμου;

Γλυκιά σοκολάτα με «αλμυρή» τιμή - Έρχονται κι άλλες ανατιμήσεις στο κακάο

ΕΕ: Στήριξη του γεωργικού τομέα με κονδύλια ύψους 430 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider