Ένα κοινό πρόγραμμα για την υποστήριξη των μικροκαλλιεργητών και των αγροτικών οικογενειών που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία λάνσαραν η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP), σε συνεργασία με την ΜΚΟ Fondation Suisse de Déminage (FSD), τον Ελβετικό Οργανισμό Δράσης κατά των Ναρκών.
Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει στην περιφέρεια Χαρκίβσκα, ενώ αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες, εστιάζοντας σε αγρότες με οικόπεδα μικρότερα από 300 εκτάρια καθώς και αγροτικές οικογένειες που καλλιεργούν τρόφιμα για δική τους κατανάλωση.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, προκειμένου να απελευθερώσει γη με ασφάλεια, όπως για παράδειγμα να απομακρυνθούν νάρκες και άλλα εκρηκτικά υπολείμματα του πολέμου, με σκοπό να βοηθήσει στην αποκατάσταση των γεωργικών μέσων διαβίωσης, να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας και να καταργήσει σταδιακά την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Αυτό, καθώς ο πόλεμος έχει πλήξει τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων της Ουκρανίας, έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις εξαγωγές, έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής και έχει προκαλέσει εκτεταμένη μόλυνση των ορυχείων.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην Ουκρανία μειώθηκε κατά 37% το 2022. Παράλληλα, σχεδόν το 90% των παραγωγών καλλιεργειών μικρής κλίμακας που ρωτήθηκαν από τον FAO στην Ουκρανία, ανέφεραν μείωση των εσόδων λόγω του πολέμου, και 1 στους 4 ανέφερε ότι διέκοψε ή μείωσε σημαντικά τη γεωργική του δραστηριότητα.
«Το να κάνουμε τη γη ασφαλή και απαλλαγμένη από εκρηκτικά υπολείμματα του πολέμου είναι το πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση ανθεκτικών και ευημερούμενων αγροτικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου, και την αποτροπή της μακροχρόνιας εξάρτησής τους από την ανθρωπιστική βοήθεια» σημείωσε η Denise Brown, Ανθρωπιστική Συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία.
«Πολλές οικογένειες και αγρότες μικρής κλίμακας σε περιοχές πρώτης γραμμής δεν φυτεύουν αυτή την εποχή επειδή γνωρίζουν ότι τα χωράφια τους είναι επικίνδυνα ή διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φυτέψουν σε εξορυσσόμενες εκτάσεις ή μολυσμένα εδάφη» επεσήμανε εν τω μεταξύ ο Pierre Vauthier, Επικεφαλής της FAO στην Ουκρανία. «Αναμένουμε ότι οι τεχνικές αποκατάστασης, αποκατάστασης και διατήρησης του εδάφους που θα πραγματοποιηθούν, θα υποστηρίξουν την επιστροφή των ανθρώπων στη γεωργία και θα αποκαταστήσουν τα μέσα διαβίωσης της υπαίθρου, ενώ θα βοηθήσουν στη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής της Ουκρανίας» συμπλήρωσε.
«Χωρίς επείγουσα δράση, η αγροτική παραγωγή στην Ουκρανία θα συνεχίσει να καταρρέει, με άμεσες συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια και την ποικιλομορφία της διατροφής στη χώρα και πιθανές κυματιστικές επιπτώσεις στις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Matthew Hollingworth, Εκπρόσωπος και Διευθυντής του WFP στην Ουκρανία.