Παπαθανάσης: Να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων
Την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων με ταυτόχρονη επιτελική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έθεσε στο επίκεντρο της θητείας που ξεκινά για το νέο οικονομικό επιτελείο ο αναπληρωτής υπουργός.

Την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων με ταυτόχρονη επιτελική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έθεσε στο επίκεντρο της θητείας που ξεκινά για το νέο οικονομικό επιτελείο ο αναπληρωτής υπουργός, και αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι «να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση».

Ο κ. Παπαθανάσης εξήρε την συνολική κυβερνητική δουλειά που έγινε την προηγούμενη 4ετία, καθώς οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν επειδή παραμείναμε «σταθερά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη, στη δημιουργία δηλαδή πλούτου, που κατ’ ουσίαν στήριξε δημοσιονομικά τη χώρα μας».

Το ΕΣΠΑ, ένα από τα σημαντικά εργαλεία, παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, αύξησε σημαντικά τον μέσο όρο απορρόφησης και εκτινάχθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια από το 27% στο 86%, επεσήμανε ο Αν. Υπουργός.

«Ήδη, για το ΕΣΠΑ 2021-2027 με την εξειδίκευση, καθότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που μετείχαν για την έγκριση του προγράμματος αυτού και την εξειδίκευση, καταφέραμε να έχουν υποβληθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 780 εκατ. ευρώ», ανέφερε.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε πως είναι σταθερά ευθυγραμμισμένο με τις προτεραιότητες της Επιτροπής για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης που προωθεί την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί από την Επιτροπή προς την Ελλάδα να ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται εντός του έτους μία νέα εκταμίευση, και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του 3ου αιτήματός μας.

Έμφαση έδωσε ο αν. υπουργός και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία πλέον μεταφέρεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και μέσα από την οποία γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί η περίμετρο ςτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με τον στόχο μέσα από εργαλεία όπως το KnowYourCustomer, να είναι η διεύρυνση της βάσης κατά 60.000 επιχειρήσεις, με σημάδια επιτυχίας να καταγράφονται τον τελευταίο 1,5 μήνα.

Μνεία έγινε από τον κ. Παπαθανάση και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, που σήμερα συμμετέχει σε πάνω από 16 νέα επενδυτικά σχήματα με 393 εκατ. ευρώ και μοχλεύει συνολικά 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, με το οικονομικό επιτελείο να φιλοδοξεί να την διαμορφώσει σε ένα αξιόπιστο συνεπενδυτή για κάθε επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.

Άλλος ένας τομέας αρμοδιοτήτων του κ. Νίκου Παπαθανάση είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, το οποίο μεταφέρεται από το υπ. Ανάπτυξης, με 18 συμβασιοποιημένα έργα, ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία τετραετία σημειώθηκε ρεκόρ εγκρίσεων, με πάνω από 37 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 6 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τέλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέθηκε στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, δηλαδή στην απολιγνιτοποίηση, που είχε ξεκινήσει από το 2009. Τόνισε πως η Ελλάδα κατάφερε και πήρε το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης – πάνω από 1,6 δισ. ευρώ–, που στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία, στη Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Οιχαλία και Γορτυνία, αλλάζοντας και δημιουργώντας νέες συνθήκες και νέες δουλειές για νέους και νέες της περιοχής.

Κλείνοντας ο Νίκος Παπαθανάσης ξεχώρισε τον βασικό στόχο της κυβέρνησης που είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, δεσμευόμενος για συνεκτική και ομαδική δουλειά προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Οι έξι στόχοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Οικονομία: Τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης - Νέο μισθολόγιο, κοινοτικά κονδύλια, διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες, φοροελαφρύνσεις στο επίκεντρο

Στο νέο ΥΠΟΙΚ όλες οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες από το υπ. Ανάπτυξης - Τι προβλέπει το ΦΕΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider