Σε ισχύ τίθεται σήμερα ο πρωτοποριακός κανονισμός της ΕΕ για τις αλυσίδες εφοδιασμού μηδενικής αποψίλωσης, ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.
Συγκεκριμένα, όταν οι εταιρείες εξάγουν ή διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ φοινικέλαιο, βοοειδή, σόγια, καφέ, κακάο, ξυλεία και καουτσούκ ή παράγωγα προϊόντα, όπως βόειο κρέας, έπιπλα ή σοκολάτα, θα πρέπει να επιδεικνύουν αυστηρή δέουσα επιμέλεια για να αποδείξουν ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση ή την υποβάθμιση των δασών.
Ο κανονισμός αντικατοπτρίζει την επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών να μην είναι πλέον υπαίτιοι, μέσω της κατανάλωσής τους, για την αποψίλωση των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Μετά τη σημερινή θέση σε ισχύ του κανονισμού, οι φορείς εκμετάλλευσης και οι έμποροι έχουν πλέον στη διάθεσή τους 18 μήνες για να προετοιμαστούν και να συμμορφωθούν.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Με τη νομοθεσία ορόσημο για την αποψίλωση των δασών, η ΕΕ αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για την παγκόσμια αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών. Η νομική αυτή πράξη ανταποκρίνεται στον διεθνή στόχο του τερματισμού της αποψίλωσης των δασών και θα ωφελήσει τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα δάση εξυπηρετούν ζωτικές ανάγκες και παρέχουν απασχόληση και θέσεις εργασίας σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η νομοθεσία αυτή όχι μόνο θα συμβάλει στην προστασία των δασών του πλανήτη, αλλά επίσης θα ενισχύσει τη ζήτηση για προϊόντα μηδενικής αποψίλωσης. Όλες οι χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν τα βασικά προϊόντα τους στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να αποδείξουν ότι είναι προϊόντα μηδενικής αποψίλωσης. Θα συνεργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας, ώστε ο κανονισμός αυτός να επιτύχει τους στόχους του».
Οι εταιρείες θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι το εκάστοτε προϊόν έχει παραχθεί σε γη που δεν έχει υποστεί αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020. Ο κανονισμός εφαρμόζεται ομοιόμορφα στα προϊόντα που παράγονται τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Οι μικρές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από ειδικές ρυθμίσεις, όπως μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής.
Η Επιτροπή θα συμμετάσχει επίσης σε διάλογο με τρίτες χώρες για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του κανονισμού, την από κοινού αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών και τη μείωση των κινδύνων αποψίλωσης.
Η Επιτροπή έχει εκδώσει έγγραφο συχνών ερωτήσεων για να βοηθήσει τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπόρους, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του εν λόγω κανονισμού.