Στην Κίνα θα βρίσκεται από την ερχόμενη Πέμπτη 6η Ιουλίου η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προκειμένου να «αποκαταστήσει την επαφή» με το Πεκίνο, παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολλές διαφωνίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η Γέλεν αναμένεται να συζητήσει μια σειρά μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών ζητημάτων, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να «διαχειρίζονται υπεύθυνα τη σχέση μας, να επικοινωνούν απευθείας για τομείς ανησυχίας και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το CNBC, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το ταξίδι έχει σκοπό «να εμβαθύνει και να αυξήσει τη συχνότητα της επικοινωνίας μεταξύ των χωρών μας και να σταθεροποιήσει τη σχέση, να βελτιώσει την κακή επικοινωνία και να επεκτείνει τη συνεργασία όπου μπορούμε».
Ωστόσο, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αναμένει σημαντικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Γέλεν.
Σημειώνεται πως το ταξίδι της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Κατά τη συνάντησή τους, ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής σχέσης μεταξύ των δύο εθνών. Σημείωσε ότι η ανάπτυξη μεγάλων οικονομιών όπως η Κίνα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, αλλά «δεν είναι προς το συμφέρον μας να παρέχουμε τεχνολογία στην Κίνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.
Οι διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Νοέμβριο του 2022, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε για πρώτη φορά διά ζώσης αφότου ανέλαβε το αξίωμα με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και προσπάθησε να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.
Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Καλιφόρνια στα τέλη του περασμένου μήνα, ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Σι Τζινπίνγκ, δήλωση που χαρακτηρίστηκε «πρόκληση» από το Πεκίνο. Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν εξάλλου έχει επιβάλει τον τελευταίο χρόνο περιορισμούς στις εξαγωγές στην Κίνα μικροτσίπ και άλλων αμερικανικών ειδών τεχνολογίας. Πέραν αυτού, διατήρησε σε ισχύ τιμωρητικούς δασμούς που είχαν επιβληθεί από τον κ. Τραμπ σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.