Bloomberg: Τα επιτόκια της Βρετανίας εξελίσσονται σε εθνική εμμονή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Τα επιτόκια της Βρετανίας εξελίσσονται σε εθνική εμμονή
Tο ερώτημα παραμένει στο μυαλό όλων: Πόσο υψηλότερα μπορούν να ανέβουν τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων;

Την ίδια μέρα που οι προσδοκίες του Ηνωμένου Βασιλείου για τα επιτόκια έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) Άντριου Μπέιλι εξηγούσε τον πληθωρισμό στα παιδιά.

Προσκεκλημένος σε μια συνέντευξη στο Newsround του CBBC, μια τηλεοπτική εκπομπή που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως επτά ετών, ο Μπέιλι «θρηνούσε» πώς οι οικογένειες αντιμετώπιζαν τώρα «πολύ δύσκολες επιλογές», λόγω του αυξανόμενου κόστους στεγαστικών δανείων. Στο Λονδίνο, οι εφημερίδες εκδίδουν προειδοποιήσεις για τα επιτόκια, διανθισμένες με έντονες κόκκινες γραμμές που δείχνουν προς τον ουρανό στην πρώτη σελίδα, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο για το ύψος των επιτοκίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ η κρίση κόστους ζωής στη Βρετανία εξελισσόταν εδώ και μήνες, αυτή ήταν μια εβδομάδα που ο φόβος για τα επιτόκια φαινόταν να κλιμακώνεται από μόνος του. Δεν υπήρχε πολιτικό δράμα για να αναταράξει τις αγορές, καμία μεγάλη οικονομική έκπληξη - μόνο η αίσθηση ότι η χώρα αντιμετωπίζει πληθωρισμό εκτός ελέγχου και αναπόφευκτα τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Και το ερώτημα παραμένει στο μυαλό όλων: Πόσο υψηλότερα μπορούν να ανέβουν τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων; Στον τομέα των οικονομικών συναλλαγών του Λονδίνου, υπάρχει ένας συνδυασμός απαντήσεων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμωθεί, τόσο γρήγορα που η BOE δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 7% για να μειώσει τον πληθωρισμό. Άλλοι επισημαίνουν την ανθεκτικότητα στις καταναλωτικές δαπάνες, ως το λόγο για τον οποίο το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Αναμένουμε ότι οι τροχοί θα ξεκολλήσουν πριν η BOE επιτύχει τη σύσφιξη για την οποία προετοιμάζεται η αγορά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μακγκουάιρ, υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στη Rabobank.

Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει μερικές από τις πιο έντονες κινήσεις λόγω του επίμονου πληθωρισμού του. Η BOE έχει ήδη πραγματοποιήσει 13 αυξήσεις επιτοκίων από τα τέλη του 2021, ωστόσο ο πληθωρισμός που βρίσκεται στο 8,7% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τέταρτο συνεχή μήνα και εξακολουθεί να παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Για τους επενδυτές, ήταν μια δύσκολη εβδομάδα. Το 10ετές επιτόκιο αναφοράς έφτασε στο 4,7%. Άλλες περιπτώσεις τόσο υψηλών αποδόσεων ήταν τον Οκτώβριο, όταν το έθνος βρισκόταν κάτω από το δημοσιονομικό χάος της πρωθυπουργού Λιζ Τρας και το 2008 κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε 3,7%, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο selloff από τον Μάρτιο.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η αγορά πόνταραν μία στις τρεις πιθανότητες να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο στο 6,75%, ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία όταν τα Spice Girls και οι Oasis ανέβηκαν στην κορυφή των βρετανικών μουσικών τσαρτ- και αυτό ήταν την δεκαετία του '90. Μόλις πριν λίγους μήνες τα πονταρίσματα ήθελαν τα επιτόκια να πιάνουν ένα «ταβάνι» 5%.

«Τα επιτόκια θα μπορούσαν να φτάσουν στο 7% εάν τα δεδομένα συνεχίσουν να εκπλήσσουν προς τα πάνω», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων στη Vanguard. «Έχουμε δει μια πολύ ισχυρή αλλαγή στη ρητορική της BOE. Πριν, προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Μόλις φτάσαμε στο 4% και συνεχίσαμε να λαμβάνουμε καλύτερα οικονομικά δεδομένα, ένιωσα ότι η BOE αποφάσισε τελικά να κάνει ό,τι χρειάζεται.» Η αγορά ακινήτων δείχνει την πίεση. Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτουν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό τους από το 2011, σύμφωνα με έκθεση της στεγαστικής τράπεζας Halifax. Και υπάρχει μια ανησυχία ότι καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων προχωρούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, άλλα ευάλωτα μέρη της οικονομίας θα τεθούν και αυτά υπό πίεση.

«Ο κίνδυνος να σπάσει κάτι και να σπάσει άσχημα, γίνεται μεγαλύτερος όσο αυξάνονται τα επιτόκια», δήλωσε ο Μάικ Ρίντελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου μακροοικονομικών στοιχείων στην Allianz Global Investors.

Τέλος, μεταξύ των επενδυτών, υπάρχει διχασμός σχετικά με το εάν τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια καλή ευκαιρία για να κλειδωθούν σε «ζουμερές» αποδόσεις ή αν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός ξεπουλήματος, καθώς οι προσδοκίες για τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider