Κορύφωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έφερε την Παρασκευή (14/7) η επέλαση του καύσωνα, με το φορτίο να μεγιστοποιείται στις 14:00 το μεσημέρι, αγγίζοντας τα 9.950 MW. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αιχμή των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες η ζήτηση αυξανόταν κάθε 24ωρο, ακολουθώντας την ανοδική πορεία του υδραργύρου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η υψηλή κατανάλωση κατά τις μεσημεριανές ώρες καλύπτεται στο σημαντικό βαθμό από τα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα στο δίκτυο διανομής, με συνέπεια το ηλεκτρικό σύστημα να μην δέχεται σημαντικές πιέσεις. Έτσι, από το χθεσινό peak των 9.950 MW, τα 3.600 MW καλύφθηκαν από τις μονάδες ΑΠΕ στο δίκτυο, με συνέπεια οι θερμοηλεκτρικές μονάδες, τα υδροηλεκτρικά και οι «μεγάλοι» σταθμοί ανανεώσιμων πηγών (στο σύστημα μεταφοράς) να χρειαστεί να καλύψουν τα 6.350 MW.
Αντίθετα, η κατάσταση αντιστρέφεται με τη δύση του ήλιου, όπου τα φωτοβολταϊκά στο δίκτυο παύουν να παράγουν και η ζήτηση ικανοποιείται από το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό στο σύστημα. Έτσι, για παράδειγμα, την Παρασκευή στις 21:00, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ανήλθε στα 8.795 MW, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες του συστήματος μεταφοράς «επωμίστηκαν» τα 8.430 MW.
Οι «γραμμές άμυνας»
Αυτός είναι ο λόγος που, στις συστάσεις του προς τους καταναλωτές, το ΥΠΕΝ προτρέπει στη «μεταφορά» χρήσης των πιο ενεργοβόρων συσκευών κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), περιορίζοντας τη ζήτηση για ρεύμα στο διάστημα 20:00 - 22:00. Πρόκειται για το δίωρο, όπου το σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Όπως είχε γράψει το Insider.gr, στην παραγωγή των μονάδων αερίου, κατά τις ημέρες του καύσωνα έχει προστεθεί και η αυξημένη χρήση των λιγνιτικών μονάδων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Σάββατο, όπου εντάσσονται στο σύστημα τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αλλά και η «Μεγαλόπολη 4».
Επίσης, στην κάλυψη της ζήτησης συνεισφέρουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με ενισχυμένη παραγωγή, όπως και η νέα λιγνιτική «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ και ο καινούριος σταθμός της Mytilineos, με τα δύο τελευταία έργα να βρίσκονται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας.
Η εξέλιξη της ζήτησης
Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι το Σάββατο οι καιρικές συνθήκες δεν διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με ένα 24ωρο αργότερα, η κατανάλωση σημειώνει μικρή αποκλιμάκωση. Ως συνέπεια, το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές για Σαββατοκύριακο έχει ως συνέπεια η αιχμή να μειωθεί στα 8.981 MW.
Μεγαλύτερη είναι η μείωση την Κυριακή, όπου η αργία συνδυάζεται με μείωση των θερμοκρασιών, με τη σχετική υποχώρηση του καύσωνα. Έτσι, το peak περιορίζεται στα 7390 MW.
Ανάκαμψη της ζήτησης προβλέπεται για τη Δευτέρα (17/7), με την έναρξη του 5νθημέρου, χωρίς ωστόσο η αιχμή (8.710 MW) να συγκρίνεται με τις «επιδόσεις» στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Η ζήτηση θα ενισχυθεί το επόμενο τριήμερο – στα 8.930 MW την Τρίτη (18/7), στα 8.890 MW την Τετάρτη (19/7) και στα 8.840 MW την Πέμπτη (20/7). Με τα έως τώρα δεδομένα, αισθητή αποκλιμάκωση αναμένεται από τη Πέμπτη (21/9), με την αιχμή να περιορίζεται στα 7.430 MW.