ΕΚΤ: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων με ερωτηματικό για τη «γραµµή τερµατισµού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων με ερωτηματικό για τη «γραµµή τερµατισµού»
Η αύξηση των επιτοκίων στο 3,75% έχει προαναγγελθεί. Αυτό που απασχολεί τους επενδυτές, είναι εάν η ΕΚΤ θα επιλέξει τον δρόμο της σύσφιξης και τον Σεπτέμβριο ή εάν θα βάλει «φρένο». 

Προς νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης οδεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά το εάν θα είναι η τελευταία παραμένει «μυστήριο».

Η αύξηση των επιτοκίων στο 3,75% έχει προαναγγελθεί τόσο από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και από άλλους αξιωματούχους. Αυτό που απασχολεί τους επενδυτές, είναι εάν η ΕΚΤ θα επιλέξει τον δρόμο της σύσφιξης και τον Σεπτέμβριο ή εάν θα βάλει «φρένο».

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι μερίδα των αξιωματούχων της ΕΚΤ διαμηνύει ότι ο κύκλος της σύσφιξης βρίσκεται κοντά στο τέλος του.

Πάντως, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται μία σχετική απόφαση, δεδομένου του ότι η ΕΚΤ αναμένει σειρά μάκρο, προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον πάντως, είναι ο τρόπος που η ΕΚΤ θα επικοινωνήσει την απόφασή της - μετά και τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την Fed. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα προσπαθήσουν, πιθανότατα, να διατηρήσουν μία πιο ευέλικτη στάση, χωρίς να αποστείλουν κάποιο αποφασιστικό μήνυμα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση (υπέρ ή κατά της περαιτέρω σύσφιξης)

Οι προσδοκίες, εντούτοις, αυτή να είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων, έχουν αυξηθεί. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Bloomberg, αυτόν τον μήνα, έδειξε ότι ένα ποσοστό των οικονομολόγων εξακολουθεί να «βλέπει» το peak των επιτοκίων στο 4%, αν και δεν είναι πεπεισμένο ότι οι αξιωματούχοι θα μπορέσουν να τα διατηρήσουν σε αυτά τα επίπεδα για το επιθυμητό χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση του Ιουνίου ανέφερε ότι τα επιτόκια «θα επιστρέψουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά». Οποιαδήποτε αλλαγή στη ρητορική - που θα μπορούσε να σηματοδοτεί και κάποια αλλαγή στάσης - αναμένεται επομένως να πυροδοτήσει «βροχή» ερωτήσεων προς τη Λαγκάρντ.

Ένα ακόμα θέμα που ενδιαφέρει τις αγορές, αφού η ΕΚΤ οδεύει προς το τέλος της σύσφιξης, είναι το πότε θα μπορούσε να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, μία πρώτη μείωση θα μπορούσε να έλθει έξι μήνες μετά το peak των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Του χρέους τα... παράδοξα, πώς οι αγορές σβήνουν τη «ζημιά» που κάνει η ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος 

Fitch: Πώς επηρεάζουν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές τις ελληνικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό

Γιατί οι γερμανικές εταιρείες χάνουν το «τρένο» των αμερικανικών επενδύσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider