Tι σημαίνει η νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tι σημαίνει η νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed
Πιθανή μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά επίσης πιθανό να παραμείνουν σταθερά σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Μετά την παύση του Ιουνίου, το επίπεδο του επιτοκίου αυξήθηκε την Τετάρτη κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν. Παρ' όλα αυτά, οι οικονομολόγοι θεωρούν ρεαλιστικό το σενάριο της «ήπιας προσγείωσης», σχολιάζει η Handelsblatt.

Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται πλέον στο εύρος του 5,25% έως 5,5%, όπως ανακοίνωσε η Fed. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2022 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Πρόκειται για την 11η αύξηση συνολικά μετά την παύση της κεντρικής τράπεζας στην τελευταία συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ άφησε την περασμένη Τετάρτη όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις επόμενες συνεδριάσεις. Είπε ότι έχει γίνει πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να λάβουν πιστώσεις. Αυτό θα επιβαρύνει την οικονομία και την αγορά εργασίας και θα συμπιέσει τον πληθωρισμό, δήλωσε η Fed.

Ωστόσο, «το μέγεθος αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιο», ανέφερε η ανακοίνωση. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής ήθελαν «να συνεχίσουν να αξιολογούν τις πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική» προτού αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία.

«Είναι πιθανό να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αν τα δεδομένα το δικαιολογούν, αλλά είναι εξίσου πιθανό να κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά», δήλωσε ο Πάουελ. Είναι νοητό, είπε, η Fed να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση για να επιβραδύνει τον συνολικό ρυθμό. Αλλά και εδώ ο επικεφαλής της Fed δεν θέλησε να δεσμευτεί. Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική θα λάβουν δύο ακόμη στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, τόνισε ο Πάουελ. Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να περιμένει για αυτά, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμα: Σε υψηλό από το 2001 τα επιτόκια της Fed: Νέα αύξηση κατά 0,25% - «Παράθυρο» για επιπλέον σύσφιξη

Υπάρχει πλέον έντονη συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία της Fed. «Η Fed είναι πολύ πιθανό να έχει τελειώσει» με τις αυξήσεις επιτοκίων, πιστεύει ο Έντουαρντ Μόγια της εταιρείας αναλύσεων Oanda. Ο σταρ επενδυτής Τζεφ Γκούνλαχ της επενδυτικής εταιρείας DoubleLine Capital θεωρεί επίσης ότι αυτό ήταν το τελευταίο βήμα των επιτοκίων, επειδή ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται σημαντικά. Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι την αισιοδοξία. Η Ντάιαν Σονκ επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, η οποία επίσης συμβουλεύει τη Fed, αναμένει άλλη μια κίνηση επιτοκίου τον Νοέμβριο. «Ο στόχος είναι να νικήσουμε τον πληθωρισμό και όχι απλώς να τον δροσίσουμε», έγραψε σε μια ανάλυση.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης. Δεν θέλουν να αφήσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού να εξαντληθεί πολύ σύντομα, όπως τόνισε και πάλι ο Πάουελ την Τετάρτη. Αλλά επειδή η νομισματική πολιτική λειτουργεί συνήθως με σημαντική υστέρηση, η Fed πρέπει να τερματίσει τη σύσφιξη πριν ο πληθωρισμός φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο του 2%.

Πρόσφατα, βρισκόταν στο 3,0%, χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι, και για την αντίληψη του κοινού. «Αλλά ένα καλό αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό».

Fed: Έπαινος για τον Τζερόμ Πάουελ και τη στρατηγική του

Αρκετοί οικονομολόγοι και ειδικοί της αγοράς θεωρούν πιθανό ότι ο Πάουελ θα μπορέσει να αποφύγει προς το παρόν την ύφεση. «Μπράβο, Τζέι», επαίνεσε ο Ντέιβιντ Ζερβός, επικεφαλής οικονομολόγος της Jeffries, σε πρόσφατη ανάλυσή του.

Η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε πρόσφατα πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί περίμεναν. Στο 3,6%, το ποσοστό ανεργίας παραμένει εκπληκτικά χαμηλό και ακριβώς στο επίπεδο του Μαρτίου του 2022, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει κινηθεί τόσο κοντά στον στόχο του 2% που θέτουν οι κεντρικοί τραπεζίτες - ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από δώδεκα μήνες ήταν 9,1%. Ταυτόχρονα, η οικονομία έχει ψυχρανθεί χωρίς να εισέλθει σε ύφεση.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού μειώθηκε επίσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο. Το ποσοστό μειώθηκε στο 4,8% τον Ιούνιο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 5% από τα τέλη του 2021. Ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι προσαρμοσμένος για τα ευμετάβλητα αγαθά, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, και ως εκ τούτου αποτελεί έναν πολύ προσεγμένο δείκτη της τάσης των τιμών μεσοπρόθεσμα μεταξύ των φορέων χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Ο Πάουελ μπορεί να πέτυχε αυτό που σχεδόν κανείς δεν θα θεωρούσε δυνατό: τη λεγόμενη ήπια προσγείωση. Στην περίπτωση αυτή, η οικονομία αποδυναμώνεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας χωρίς να διολισθαίνει σε ύφεση.

Αυτό ώθησε και τους οικονομολόγους της Fed να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, όπως εξήγησε ο Πάουελ. Οι οικονομολόγοι δημοσιεύουν τους δικούς τους υπολογισμούς, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από τις προβλέψεις των κεντρικών τραπεζιτών. Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, οι οικονομολόγοι της Fed δεν υποθέτουν πλέον ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Πάουελ. Το τραπεζικό σύστημα είναι «ισχυρό και ανθεκτικό» μετά την κρίση σε περιφερειακά ιδρύματα την άνοιξη, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed. «Η κατάσταση έχει ηρεμήσει».

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές. Ο Τομ Λι της εταιρείας ανάλυσης Fundstrat αναμένει ότι ο ευρείας βάσης S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 4825 μονάδες. Αυτό θα αποτελούσε αύξηση περίπου έξι τοις εκατό σε σύγκριση με την Τετάρτη.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο. Δεν είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε στο αμερικανικό χρηματιστηριακό κανάλι CNBC ο Τζιμ Κάρον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley. «Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι η Fed θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο», είπε.

Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου - ένας σημαντικός μοχλός του πληθωρισμού - θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες. Μετά από μια περίοδο αδυναμίας τους τελευταίους μήνες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί κατά 14% από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Ο Τζεφ Κάρι, ειδικός σε θέματα εμπορευμάτων στην Goldman Sachs, αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι τους επόμενους μήνες, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Ο πρώην επικεφαλής της περιφερειακής Fed στο Ρίτσμοντ, Τζεφ Λάκερ, ανησυχεί επίσης για την κατάσταση στην αγορά κατοικίας. Εκεί, οι τιμές αυξήθηκαν πρόσφατα και πάλι ελαφρώς, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Φωτογραφία Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «χνάρια» της Fed η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - 9η συνεχόμενη παρέμβαση

Λαγκάρντ: Αποφασισμένοι να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού» - Ψηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider