Νέα μείωση στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων – Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα μείωση στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων – Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα
Είναι ενδεικτικό ότι τα «φέσια» των νοσοκομείων είναι αυξημένα κατά 740 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Μείωση κατά 159 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων κατά το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, το Ιούλιο, τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στα 1.114 εκατ. ευρώ, έναντι των 1.273 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και των 1.339 εκατ. το Μάρτιο, που ήταν το τρίτο κατά σειρά αρνητικό ρεκόρ, μετά τα 1.075 εκατ. του Ιανουαρίου (το Δεκέμβριο του 2022 είχαν διαμορφωθεί στα 909 εκατ. ευρώ) και τα 1.215 εκατ. του Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο, τα παραπάνω ποσά είναι μικτά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate (εκπτώσεις) και clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) που δεν έχει ακόμα συμψηφιστεί.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων εμφανίζονται κατά 82 εκατ. αυξημένες εφέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο, που διαμορφώθηκαν στα 1.032 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αν και μειωμένα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, τα «φέσια» των νοσοκομείων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους είναι αυξημένα κατά 740 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, χρονιά η οποία «έκλεισε» με τα χαμηλότερα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία της τελευταίας 8ετίας (294 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η καθυστέρηση πληρωμών των προμηθευτών διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στους 10 έως και πάνω από 12 μήνες από την παράδοση. Η παραγωγή ληξιπρόθεσμων χρεών οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων το ύψος και η διαδικασία της χρηματοδότησης των νοσοκομείων καθώς και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν νοσοκομεία πολλών ταχυτήτων ως προς την τακτοποίηση των υποχρεώσεων, γι’ αυτό και το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τοποθετείται σε σημαντικό βαθμό και σε επίπεδο διοικήσεων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων να δρομολογηθεί ειδικό σχέδιο δραστικής μείωσης των οφειλών μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Σειρά παρεμβάσεων

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει μία σειρά παρεμβάσεων, που αναμένεται να συμβάλουν και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία του Εθνικού Χάρτη Υγείας, η οποία στοχεύει στη χαρτογράφηση της «προσφοράς» και της «ζήτησης» του συστήματος, καθώς και η εφαρμογή των DRG’s (Diagnosis Related Groups), ενός δοκιμασμένου συστήματος στην Ευρώπη, που θα δώσει τη δυνατότητα για αποζημίωση αλλά και κατάρτιση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με βάση την πραγματική τους δραστηριότητα και όχι με βάση τις δαπάνες τους όπως συμβαίνει σήμερα.

Ήδη έχουν ενταχθεί πλήρως στο σύστημα δυο υγειονομικές περιφέρειες ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπουργική απόφαση για την ένταξη όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Ένα μείζον ζήτημα είναι και αυτό της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στη χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Πηγές από το υπουργείο Υγείας έχουν τονίσει ότι ο Οργανισμός δεν καλύπτει την πραγματική δραστηριότητά τους, με αποτέλεσμα τα «σπασμένα» να τα πληρώνει το κράτος.

Ειδικότερα, για το 2023, μόνο το 29% της χρηματοδότησης προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 52% από τον τακτικό προϋπολογισμό, το 13% από το clawback και το 6% από ίδια έσοδα. Στόχος είναι να προχωρήσει η αποζημίωση των νοσοκομείων κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ το 2024, με βάση το σύστημα DRG.

Μια άλλη παρέμβαση, η οποία αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της ροής των πληρωμών προς τους προμηθευτές και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η πλήρης εφαρμογή της έχει προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση για τις 2 Οκτωβρίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Έλλειμμα 7 δισ. ευρώ ετησίως στις επενδύσεις στα δίκτυα «βλέπει» η Eurelectric

Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης – Οι επενδύσεις που αλλάζουν την πόλη

Τράπεζες: Τα πάνω – κάτω στην ανθρωπογεωγραφία του κλάδου έφερε η ψηφιοποίηση - «Χαμένες» και «κερδισμένες» ειδικότητες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider