Ενέργεια: «Γκάζι» στην αποθήκευση – Διευρύνεται η στήριξη σε ΑΠΕ με μπαταρίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: «Γκάζι» στην αποθήκευση – Διευρύνεται η στήριξη σε ΑΠΕ με μπαταρίες
Σχέδιο του ΥΠΕΝ για λειτουργική ενίσχυση 1.000 MW «πράσινων» μονάδων με συσσωρευτές, από 200 MW που προβλέπεται τώρα. Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις νέες «πράσινες» business. «Παράθυρο» και για αδειοδοτικά κίνητρα σε νέους σταθμούς ανανεώσιμων που συνδυάζονται με συσσωρευτές, αλλά και αύξηση του χαρτοφυλακίου των αυτόνομων μπαταριών που θα στηριχθούν οικονομικά.

Μία σειρά από πρωτοβουλίες εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να υπάρξει ταχύτερη και μεγαλύτερη εφαρμογή της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο εγχώριο σύστημα. Κι αυτό γιατί η αποθήκευση αποτελεί μονόδρομο για να στηριχτεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, λειτουργώντας ως «αντίδοτο» τόσο στον περιορισμένο διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο», όσο και στις περικοπές «πράσινης» παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ είναι να πολλαπλασιαστεί το χαρτοφυλάκιο των μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες, το οποίο θα λάβει λειτουργική ενίσχυση (δηλαδή θα εξασφαλίσει εγγυημένα έσοδα) μέσα από το σχήμα στήριξης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Έτσι, τη στιγμή που το σχήμα προβλέπει τη στήριξη ενός portfolio αιολικών και φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 200 MW, στόχος είναι η ισχύς αυτή να αναθεωρηθεί στα 1.000 MW.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα στήριξης εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2021, με ισχύ έως το 2025. Η υλοποίησή του προβλέπεται να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων έργων ανανεώσιμων πηγών περίπου 4.150 MW, μέσω λειτουργικής ενίσχυσης. Στην πλειονότητά τους, αυτά τα 4.150 MW αφορούν «απλά» αιολικά και φωτοβολταϊκά (χωρίς μπαταρίας). Για τον 5πλασιασμό των έργων με συσσωρευτές θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν τις σχετικές τροποποιήσεις στο πλαίσιο.

Λύση για τις παρενέργειες της απανθρακοποίησης

Η ανάπτυξη μπαταριών στο σύστημα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με τον συνδυασμό τους με μονάδες ΑΠΕ (σε εφαρμογές «behind the meter»), είτε με την εγκατάσταση αυτόνομων (standalone μπαταριών). Σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, και οι δύο εφαρμογές είναι απαραίτητες για το σύστημα.

Έτσι, ανεξάρτητα από τη «φόρμουλα» αξιοποίησης, ένα σημαντικό όφελος από τις μπαταρίες είναι πως μπορούν να περιορίσουν δραστικά τις περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι περικοπές καταγράφονται ήδη στο ελληνικό σύστημα, στις περιόδους κατά τις οποίες οι μονάδες ΑΠΕ παράγουν περισσότερες κιλοβατώρες, από την κατανάλωση και τις πιθανές εξαγωγές. Μάλιστα, καθώς όσο θα αυξάνονται τα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ θα ενισχύονται οι περικοπές, η αποθήκευση στις μπαταρίες της πλεονάζουσας παραγωγής θα μειώσει το «πράσινο» ρεύμα που πηγαίνει χαμένο.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, μία ακόμη αρνητική συνέπεια των περικοπών (που επίσης θα αντιμετωπίσουν οι μπαταρίες) είναι ότι δημιουργεί αβεβαιότητα για νέες επενδύσεις στον κλάδο, καθώς καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη των εσόδων των καινούριων μονάδων. Η αποθήκευση θα στηρίξει όμως και με έναν ακόμη τρόπο τις νέες επενδύσεις, αφού θα επιτρέψει στην περιορισμένη ελεύθερη δυναμικότητα του ηλεκτρικού συστήματος, να «χωρέσουν» περισσότερες καινούριες «πράσινες» μονάδες.

Και αδειοδοτικά κίνητρα

Ο διαγωνισμός για τα 200 MW ΑΠΕ με μπαταρίες (που προβλέπει αυτή τη στιγμή το σχήμα στήριξης) προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2024. Εκτός από την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε 1.000 MW, μία ακόμη σχεδιαζόμενη αλλαγή αφορά την αύξηση της μίνιμουμ χωρητικότητας της μπαταρίας των επιλέξιμων έργων – ώστε να ενισχυθούν τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Στα έργα, οι μπαταρίες θα μπορούν να αποθηκεύουν μόνο παραγωγή από τη μονάδα ΑΠΕ, και όχι ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη αρχίζει να αναπτύσσεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτή την επί της ουσίας νέα κατηγορία έργων, αφού μέχρι το τέλος Ιουλίου οι Βεβαιώσεις Παραγωγού άθροιζαν ένα χαρτοφυλάκιο 1.500 MW.

Εκτός πάντως από το οικονομικό κίνητρο του εγγυημένου εσόδου, το ΥΠΕΝ εξετάζει να δώσει και αδειοδοτικά κίνητρα σε ανάλογα έργα. Έτσι, σχεδιάζει να προτεραιοποιήσει την πρόσβασή τους στο ηλεκτρικό σύστημα, δίνοντας προτεραιότητα στην εξέταση από τους Διαχειριστές των αιτήσεων σύνδεσής τους.

Το υπουργείο μελετά παράλληλα την προοπτική να αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο και των αυτόνομων μπαταριών που θα «ξεκλειδώσει» το αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης, από τα 1.000 MW που προβλέπονται αυτή τη στιγμή. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπό εξέταση βρίσκεται η μείωση από τα 200.000 ευρώ ανά MW της επενδυτικής ενίσχυσης στη δεύτερη δημοπρασία, η οποία θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επίσης, όπως έχει γράψει το Insider.gr, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να συστήσει Ομάδα Εργασίας η οποία θα εξετάσει την ενσωμάτωση μπαταριών σε έργα ΑΠΕ τα οποία βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, καθώς και ένα μόνιμο πλαίσιο για τις περικοπές «πράσινης» παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το παζλ των επιτοκίων: Τι εξετάζει το ΥΠΕΘΟ για τους δανειολήπτες, μετά τους καταθέτες – Οι συστάσεις ΕΚΤ στις τράπεζες

Ακίνητα: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπερνά για πρώτη φορά τη Μύκονο στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών

Έρχεται «νέο αίμα» στο Χρηματιστήριο – Το mega IPO του ΔΑΑ, η Optima Bank και οι τρεις ΑΕΕΑΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider